Мозъкът е мускул, който трябва да бъде трениран. Тренира се паметта, тренират се мозъчните функции, тренират се всички процеси. Поддържането на активен мозък след 45-годишна възраст може да бъде постигнато чрез различни методи.

 Ето няколко препоръки от специалистите: 

1. Упражнения за мозъка

 Можете да тренирате мозъка си чрез най-различни методи - пъзели, игри на думи, на асоциации или памет могат да помогнат за поддържане на мозъчната активност. Дори и дигиталните игри, които изискват стратегическо мислене, са полезни.

2. Физическа активност

Редовните физически упражнения подобряват кръвообращението, включително и в мозъка, което от своя страна спомага за поддържане на мозъчните функции. Здрав дух – здраво тяло и обратното.

3. Здравословна диета

Балансираното хранене, богато на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и витамини, може да подпомогне добрата работа на мозъка. Балансираното и здравословно хранене е полезно за целия ни организъм, както и за психическото ни здраве. 

4. Социални връзки

Комуникацията и взаимодействието с други хора стимулират мозъчната активност и поддържат мозъка буден. 

5. Обучение през целия живот

Новите умения и знания стимулират мозъка и подпомагат паметта. Това може да включва учене на нов език, музикални инструменти или нови технологии. Никога не е късно да придобиете нови умения и да се самоусъвършенствате. А на всичкото отгоре е и полезно за здравето.

6. Медитация и йога

Тези практики могат да помогнат за подобряване на концентрацията и спокойствието, което е полезно за мозъчната активност. 

7. Достатъчно сън

Сънят е важен за възстановяване на мозъка и подобряване на паметта и умствената яснота. Нерегулираният режим и ниското качество на съня могат да бъдат с фатални последици за здравето.

8. Редовни медицински прегледи

Редовните профилактични прегледи могат да помогнат за ранно откриване на проблеми, свързани с мозъка, като деменция или други неврологични състояния например. Повечето дегенеративни състояния са нелечими, но могат да бъдат забавени във времето.