Вероятно всички сме чували, че когато навършим 40 години, теглото започва едва ли не автоматично да се увеличава заради необяснимата сила, наречена “метаболизъм”. Именно тя започвала да се забавя с всяка година след 30-те. Науката обаче има добри новини.

Ритъмът, с който нашият метаболизъм се забавя, в действителност е много бавен и слаб. Реално най-сериозното покачване на теглото, което се случва по това време, изобщо не е следствие от бавния метаболизъм. 

Оказва се, че причината е доста проста: с напредването на възрастта ние ставаме все по-малко активни. Дори това да звучи като депресираща новина, реално е много положителна. Има много неща, които може да направим, за да предотвратим бавното (или дори бързото) покачване на килограми. Достатъчно е да увеличим физическата си активност. Толкова е просто.

Ходете повече, тичайте от време на време, качвайте се по стълбите, вместо по асансьора. Резултатите със сигурност няма да закъснеят. 

Нещо повече - след натоварваща физическа дейност, тялото ни продължава да гори калории - дори когато си почиваме! 

Доста хора си мислят, че силовите тренировки (например вдигане на тежести), също спадат към категорията на заниманията, горящи калории. Реално обаче това не е така. Щангите не се отразяват кой знае колко на метаболизма. Защо? Защото мускулите не горят много калории. Когато става дума за освобождаване от излишните мазнини, мозъкът е много по-ефективен от вашите бицепси.