Вариант на ген, свързан с активните личностни черти,  влияе върху човешкото дълголетие, откриха учени от Калифорнийския университет в Ървин, пише Science Daily.

Алелът DRD4 7R, производен на ген, който отговаря за рецепторите на допамин в нервните клетки, се открива в значително по-висока степен при хората над 90 години и е свързван с повишена продължителност на живота при лабораторни мишки.

Изследването, проведено от Робърт Мойзис, професор по биохимия в Ървин и психиатъра д-р Нора Волков, е публикувано онлайн в Journal of Neuroscience.

Изучаваният от него генетичен вариант е свързан с повишената реактивност към околната среда. Носителите му са по-мотивирани да търсят социални, интелектуални и физически дейности. Също така той е свързан с т. нар. "хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието" и различни форми на рисково поведение.

"Този генетичен вариант е може и да не влияе директно върху дълголетието", казва проф. Мойзис, "но той е свързан с личностни черти, които е доказано, че са важни за един по-дълъг и по-здравословен живот."

"Ясно е документирано, че колкото повече участвате в социални и физически дейности, толкова по-вероятно е да живеете по-дълго. Би могло наистина да е толкова просто."