Едно нещо трябва да уточним предварително: всеки човек притежава нарцистични наклонности. У едни те са повече, а у други по-малко проявени, както твърди австрийският психиатър и невролог д-р Рафаел Бонели.  Днес се борави твърде фриволно с това понятие и се привежда като убийствен довод най-вече по-отношение на връзките. Всъщност съществува ясно определение: по принцип нарцистичното личностно разстройство се характеризира с три основни белега:  истинският нарцис се самоидеализира, подценява и унижава другите и е завършен егоист. „Той е най-красивият, вярно е само онова, което той казва, и добро е само това, което е добро за него“, обобщава експертът.

Да се живее с човек, който страда от  нарцистично личностно разстройство, не е лесно. Но положението става неудържимо, когато решите да напуснете такъв партньор. Как да се отървете от самовлюбения нарцис?  Защо раздялата е толкова трудна?

Нарцисът приема раздялата, инициирана от жената, като лично поражение. Не може да я преглътне, нито да я разбере. Откъде-накъде ще го изоставя, след като е съвършен? Според девиза „Ще видиш, че скоро ще дотърчиш обратно“ той просто не приема раздялата.  Мъжът прави всичко възможно да си върне бившата партньорка. Понякога само за да може той да я зареже. Защото „нямаш право да напускаш един нарцис“, онагледява психиатърът възможните реакции на изоставения. Нещата стават още по-сложни, когато двойката има дете. „Понякога той използва децата, които всъщност са му безразлични, като инструмент за власт.“ Например опитва се да направи така, че жената да няма право да ги вижда. По този начин иска да накаже  изменницата. Освен това доказаният нарцис е умел манипулатор. Той няма морални скрупули, нито задръжки да лъже, да краде и да мами. Всичко е позволено, стига да му изнася. Тук става дума за т.нар. „ефект газлайтинг“. Нарцисът поднася на партньорката си фалшива информация, обикновено с цел да си осигури свобода – сексуална, а понякога и финансова. Жертвата се  обезсърчава, докато накрая започва да се съмнява в собствените си възприятия.  Понякога минават години, дори десетилетия, преди тя да прозре злонамерената игра, често водеща до депресии, налудни състояния и дори промяна на личността. "Нерядко нарцисът води истинска война, опитвайки се да унищожи другия – продължава с обясненията си експертът. – Партньорът е подложен на психотерор, като се започне от настойчиви телефонни обаждания, мине се през грозен развод и се стигне до оклеветяване“.