С първите по-топли дни усещате сиптомите на добре известната „пролетна умора“. А може би страдате от хронично изтощение и не можете да си спомните кога последно сте се чувствали изпълнени с енергия. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат.

1. Отидете на лекар
Ако се чувствате непрекъснато уморени, всеки ден и по цял ден, това най-често е сигнал за здравословен проблем - сънна апнея, клинична депресия, проблем с лекарствата, диабет и др. Това е наложително, защото да се борите само със симптомите на умората при наличието на някакво заболяване може да е фатално.

2. Прозявайте се
Това стимулира прекунеуса, разположен в теменния дял на мозъка, като намалява напрежението и повишава настроението и концентрацията.

3. Изправете се
Спрете да се прегърбвате и седнете изправени. Това е първата хитрина, която можете да приложите на мозъка си, защото смяната на позата, физически по-близка до състоянието на бдителност, може да поведе след себе си и останалата част от вас. Можете също да станете и да се разходите.

4. Пийте чай, а не кафе преди обяд
Високите дози кофеин може да задействат химическо увеселително влачке, което да причини спадове на енергията след обяд. Чаят има по-ниска доза, която се отделя по-бавно.

5. Взимайте кофеин в серия от малки дози
Проучване е установило, че кофеинът е най-ефективен, когато се приема в малки дози в течение на времето, а не в огромни дози наведнъж.

6. Обяд = Протеини + Фибри - въглехидрати

Прекалено многото въглехидрати под формата на хляб, макарони, спагети, бял ориз, картофи и захар ще покачи прекалено бързо кръвната ви захар, което кара организма да отделя инсулин. Следващия „захарен спад” ще ви накара да се чувствате изтощени час или два по-късно. Придържайте се към протеини и богати на фибри храни на обяд и запазете картофите и пастата за вечеря, така че да спите добре и да се събудите отпочинали.

7. Много витамин B6 и витамин B12

Лекарите препоръчват много B6 като естествен начин за потискане на умората. Може да се пие в големи количества, тъй като е разтворим във вода и организмът ще изхвърли всичко, което не му е необходимо. Синтетичният B12 също повишава енергията, който ще ви помогне да не се сринете няколко часа по-късно, както прави кофеинът. Повечето хранителни добавки, съдържащи тези витамини, вършат работа, включително и формулите B-комплекс.

8. Разходете се

Въпреки че упражненията са краткосрочно решение за събуждане, дългосрочните тренировки засилват сърдечно-съдовата система което на свой ред прави по-лесно усвояването на енергията от мазнините и глюкозата. Опитайте се да станете по-рано сутринта и да направите около 20-минутна разходка, преди да се отправите на работа, това ще тонизира сърцето ви за целия ден.

9. Пуснете слънце в стаята
Вдигнете щорите, отворете прозереца или просто излезте на слънце. Циркадния ритъм на тялото ви се синхронизира със светлината, естествена или изкуствена, но интензитета, който най-силно ѝ влияе, не е типичен за изкуственото осветление. Циркадният „часовник” се намира във вашия хипоталатамус (по-точно т.нар. супрахиазматично ядро) и получава сигнали от ганглиевите клетки в очите ви. Ядрото сигнализира на епифизата ви да отделя мелатонин, когато смята, че денят е приключил и вие усещате сънливост. С други думи връзката между светлината и будността е доста директна.