Ако сте собственик на куче, но възнамерявате да си вземете и котка, или обратното, може да се сблъскате с известни затруднения. А нищо чудно да имате отдавна и двете, но те все още да не са щастливи от този факт. Общоприето е схващането, че кучето и котката не само че не се обичат, а са направо смъртни врагове. Твърде дружелюбното поведение на кучето ви е непоносимо за вашата котка. Всеки негов опит за контакт с нея завършва с одраскан нос. Възможно ли е на това да се сложи край? Може ли да съществува приятелство между кучето и котката? Разбира се. Интернет е залят от снимки на четириноги от двата вида, които се гушкат и си играят заедно.

ВАЖНО: Ако кучето ви проявява агресия към котката, е задължително да разделите двете животни, за да предпазите котката. Обърнете се към професионален дресьор на кучета в името на безопасността на мъркащия ви приятел. Съветите по-долу са подходящи за случаите, когато кучето е повече от радостно да види котката, която обаче му отвръща с агресия, породена от страх, досада или всичко заедно.

Срещите трябва да бъдат добре обмислени и организирани

Най-добрият подход, за да помогнете на домашните ви любимци да станат приятели, е като започнете от нулата. Представете ги внимателно един на друг така, сякаш никога преди не са се срещали. Ето някои предложения:

  • Разделете животните физически едно от друго. Ако имате куче и котка, които изобщо не се спогаждат, най-вероятно вече сте пробвали този метод. Изключително важно е известно време да не се виждат. Организирайте им „срещи” през определен период и за кратко, които да включват само забавни игри, за които сте помислили предварително.
  • Научете кучето си на някои команди. Няма нужда да се превръщате в професионален дресьор, но кучето ви е добре да знае основни команди като „седни”, „ела”, „легни”, „дай лапа”. Това ще ви помогне да го контролирате много по-лесно по време на тези „срещи” с котката. Това е и отличен начин да заздравите вашите връзка с кучето си.
  • Осигурете място за котката си на високо. За разлика от кучетата, котките не се поддават на тренировки. Затова не е добра идея, когато кучето влезе в стаята, в този момент котката да седи или лежи на земята например. Подсигурете високи мебели или място, където да може да се качи, за да не се чувства пряко застрашена. Подобен подход не само, че стимулира естествения стремеж на котките да се катерят, но също й позволи да остане извън обсега на кучето. ВАЖНО: Дори и котката ви да е агресивното животно в случая, тя най-вероятно се държи така, защото се чувства застрашена или защото няма къде да се скрие. Котките атакуват именно когато се чувстват несигурни.
  • Осигурявайте им достатъчно физическа активност всеки ден. Домашните ви любимци са животни и като всички животни имат нужда да изразходят енергията си. Поиграйте си с котката, разходете кучето си поне веднъж дневно.
  • Накарайте ги да се сближат чрез сетивата си. Ако сте успели да разделите животните в къщата, дайте им шанс да се „срещат” чрез миризмата си. Например те съвсем естествено започват да усещат миризмата си през вратата. Но можете да направите и още нещо – постилайте малък чаршаф под всяко животно, за да спи на него. След няколко дни разменете чаршафите. Също така бихте могли да ги решете с един и същи гребен или ги насърчавайте да се „подушват” чрез играчки. Друг вариант е да изведете котката от стаята за малко и да пуснете кучето вътре, а през това време пък да заведете котката в помещението, където държите кучето. Не подценявайте ролята на миризмите: в крайна сметка обонянието е най-важното сетиво за животните.
  • Бъдете наблюдателни и креативни. Въпреки че тази статия има за цел да ви даде подробни съвети, как бихте могли да подобрите взаимоотношенията между вашите домашни любимци, все пак всичко е индивидуално до голяма степен. Затова най-важното е да наблюдавате реакциите им в определени ситуации, да преценявате какъв напредък бележите, кой метод изглежда най-полезен, и да работите в тази посока. Вие сте тези, които трябва да наложите най-верните методи и най-подходящото темпо за развитие на нещата.

Вижте продължението на този линк!

Цветелина Велчева по материали от pet-happy.com