Ако сте пропуснали първата част от тази полезна статия, можете да я прочетете на този линк. Как да представите котката на кучето си

Представянето на котката пред кучето е дълъг и бавен процес. Колкото по-дълго съумеете да ги държите разделени един от друг, толкова по-лесно ще се осъществи „срещата”. Почувствате ли веднъж, че е настъпил моментът, ето някои съвети как да процедирате:

  1. Старайте се „срещите” да бъдат винаги кратки и да завършват положително. Няма нужда да прибързвате и да пришпорвате нещата. Търпението е в основата на успешния резултат накрая. Можете да организирате по 3-4 кратки „срещи” на ден вместо една дълга. Така няма да има време за отегчение и ще поддържате любопитството им. Сега си помислете колко е важно да завърши всяка една от тези „срещи” положително. Ако вие се срещнете с някого и накрая се разделите с ожесточен спор, колко вероятно е да искате да видите същия този човек в рамките на деня или дори седмицата? Но ако се разделите с усмивка, със сигурност ще ви бъде приятно да се срещнете отново в най-скоро време. Е, същото е и с животните. Затова се погрижете „срещата” им да завърши, ПРЕДИ някое от двете животни да стане агресивно.
  2. Гледайте домашният ви любимец да е извършвал физическа активност преди „срещата”. Има огромна разлика между това, да представите котка на едно куче, което кипи от енергия, и на такова, което е уморено. Най-добрият избор е преди това да сте го извели на дълга разходка с много тичане и забавления, докато междувременно някой да си играе с котката вкъщи. Ако това не е възможно, първо си поиграйте с котката, след това разходете кучето. Колкото по-спокойни са животните, толкова по-добри изгледи има за споделяне на малко време заедно без инциденти.
  3. Позволете им да се изучат първо от разстояние. Ако не сте сигурни как ще реагират (или ако знаете точно как ще реагират), по-разумно и безопасно би било, ако не им позволите да имат физически контакт по време на първите няколко „срещи”. Дори в даден момент да ви се струва, че отдалече са се възприели, няма смисъл да прибързвате. Ето как можете да се погрижите за това.
    • Нека котката стои на котешка катерушка, докато кучето изследва помещението. В природата котките се катерят по дърветата, за да се чувстват в безопасност. Затова дайте й възможност да се почувства сигурна. Осигурете й котешка катерушка или висока мебел, на която да може да се покатери, за да не изпитва страх. Така не само че няма да се чувства застрашена, но ще има възможност на спокойствие да изследва на свой ред кучето от висотата на убежището си.  
    • Поставете решетка между животните. Стига да сте сигурни, че кучето ви няма как да я прескочи, поставете решетка на вратата на помещението, където се намира котката. Така кучето ви ще може да се приближи до котката, но толкова, колкото тя позволи в зависимост от начина, по който се чувства.
  4. Отклонявайте им вниманието. По време на тези опознавателни „срещи” правете така, че кучето и котката да не са втренчени един в друг. Най-добре би било да имат предвид присъствието на другия, докато се занимават с различни неща. Най-подходящите избори са хранене и игра. Изобщо не е толкова лесно, колкото звучи обаче. Да привлече вниманието на куче или котка, докато в стаята има непознато животно, е трудна работа.
  5. Наградете кучето за доброто му поведение. Независимо дали кучето е агресивно или прекалено ентусиазирано, този метод е полезен. Когато кучето е спокойно, окуражете го и го наградете с лакомство. Ако сте го научили на основните команди, както ви посъветвахме по-горе, процесът ще се улесни още повече.
  6. Прекратете „срещата” веднага, ако някое от животните прояви агресия. Най-добре е да я прекратите, ПРЕДИ това да се случи, разбира се. Ако забележите и най-малкия признак на напрежение, вземете мерки. Затова е толкова важно да познавате езика на тялото и на двете животни. Прекратете „срещата” по възможно най-положителния начин. Ако все пак се стигне до проява на агресия, прекратете веднага и направете така, че следващата „среща” да бъде значително по-кратка и да има по-голямо разстояние между животните. Препоръчително е дори да направите пауза за няколко дни, за да се уталожи напрежението. 

Повтаряйте доколкото ви е възможно тези стъпки и представяйте един на друг домашните си любимци малко по малко. Оставете ги да изградят сами отношенията си, да свикнат един с друг, да се приемат. Нищо чудно скоро да станат неразделни приятели.

Цветелина Велчева по материали от pet-happy.com