Здравословното, пълноценно хранене трябва да е достъпно и приятно за всеки. Не само за тези, които спазват режим, а за всички, които искат да живеят и да се чувстват добре. А много от моите клиенти и читатели, които са избрали да живят така, също така са и родители и искат това и за децата си.

Но как да убедиш малко дете, че здравословната храна е вкусна и полезна и броколите не са враг, а приятел?

Аз все още не съм баща, но за щастие има други специалисти в сферата, които са. А и доста научна литература и психологични проучвания, на които да се опрем, за да си отговорим обосновано и подробно на въпроса „Как да научим децата си да се хранят здравословно?“.

В тази статия ще споделя част от обширната научнодоказана информация по темата, поднесена във възможно най-достъпен и простичък за разбиране вариант - под формата на няколко полезни съвета и стратегии, които да следваш, за да научиш децата си не само да се хранят здравословно, но и това да бъде приятно и да им харесва.

Съвет 1: Без натиск!

Това е често срещана грешка при много родители. В силното си желание да накарат децата си да се хранят здравословно – понякога прекаляват и буквално ги задължават да се хранят така.

„Яж си зеленчуците“ е много популярна фраза в редица филми и това не е случайно…

Това задължаване може и да сработи в конкретния случай и детето да си изяде чинно порцията, но в същото време този подход поражда негативна асоциация: че да се храниш здравословно или с определен тип храна е задължение. А задълженията са досадни… Според проучванията това води не само до нежелание за прием на тази храна, но и до намален прием на храна като цяло.

Решението тук е да се даде право на избор. Децата доказано реагират много по-положително, ако им се даде право на избор между няколко варианта. Така че не трябва да се опитваме да им наложим своето мнение, а по-скоро да ги „побутнем“ в правилната посока. Или ако трябва да дам конкретен пример:

Вместо „Изяж си ориза!“, по-добрият подход би бил „Картофки или ориз искаш за гарнитура“?  - И двете храни са добри източници на бавни въглехидрати, така че всеки избор би бил добро решение, но детето най-вероятно ще се почувства по-сигурно и по-добре, ако може да избере.

Съвет 2: Бъди за пример!

Ако искаш децата да свикнат с вкуса и редовния прием на здравословна храна – дай им положителния пример, от който се нуждаят. Покажи им, че ти също се храниш така и че ти харесва, обясни им защо е полезно.

И тук има проучвания, които са показали, че това работи. Децата на родители, които редовно консумирали плодове и зеленчуци, също показали по-голям интерес и желание за консумация към тези храни в дългосрочен план.

Съвет 3: Не награждавай яденето на здравословна храна!

Точно така, няма печатна грешка. Знам, че се опитваме да научим децата да се хранят здравословно, но самият акт на хранене със здравословна храна не бива да се награждава по някакъв специален начин. Защо?

Защото, също като натиска, очакването на награда за определено действие подкопава персоналната вътрешна мотивация на човек да го прави. Постепенно се изграждат разбирането и навика, че това води до награда и цялото нещо става просто интрумент за придобиване на определено възнаграждение.