В предишния материал (виж ТУК) приведохме 5 аргумента защо работата от леглото носи повече вреди, отколкото ползи. Ако все пак ви се налага да работите по този начин, нека се опитаме да сведем щетите до минимум.

Предлагаме ви няколко ценни съвета как да подобрите качеството на работата си и все пак да опазите здравето си.

1. Създайте си режим.

Добрите навици за спане означават да приемате леглото си като място за сън и почивка. Американската психологическа асоциация препоръчва също така да си създадете режим – да се опитате да лягате и да ставате по едно и също време.

2. Пригодете си работен кът извън спалнята.

Даже  проявете въображение. Ако нямате достатъчно място, импровизирайте. Опитайте да работите от стол в хола или от пода, използвайки табуретката като маса или дъската за гладене като бюро. 

Физиотерапевти препоръчват, ако нямате абсолютно никакъв вариант, освен да работите от леглото, да се опитате да имитирате позиция на тялото, сякаш седите на стол. Поставете възглавници зад гърба си и под краката си за опора. Екранът нека да бъде на нивото на очите и в никакъв случай да не е върху стомаха ви.

3. Преместете работните материали и всякакви джаджи от спалнята.

Ако премахнете източника на синята светлина, както и материалите, които ви носят стрес и безпокойство, ще подобрите значително режима на съня си. Ясната граница между професионалния и личния ви живот би подобрила и отношенията с партньора ви.

4. Спрете да работите поне час преди да си легнете.

Учени от Харвард съветват да си създадете някакъв рутинен ритуал преди лягане. Това ще подпомогне прехода между будно състояние и сън. Тези 60 минути можете да ги използвате за отпускане, медитиране, слушане на приятна музика или освежаваща баня. 

Избягвайте стресови ситуации непосредствено преди лягане, защото това активира стрес хормона – кортизол – и общо взето ви изправя на нокти.

5. Превърнете спалнята си в подходяща за спане среда.

Тиха, леко охладена, боядисана в тъмни тонове стая значително ще подобри качеството на съня ви. Можете да сложите по-плътни завеси, които да спрат проникването на светлина, за да изпратите сигнал на мозъка, че е време за сън. Уверете се, че сте си набавили удобен матрак и удобна възглавница.

Bright Side