Отдавна не е тайна, че присъствието на домашни любимци се отразява добре. Но знаехте ли, че точно в условията на пандемия, когато повечето хора работят от вкъщи, те действат благотворно на психичното ни здраве?

В хоум офиса може да се чувствате доста самотни без любимите колеги – освен ако нямате четириног съквартирант, който да повдига настроението ви. Едно ново изследване на Центъра за спасяване на кучета и котки „Батърси“ показва, че домашните животни не само са супер сладки, но играят и съществена роля за мотивацията и доброто самочувствие.

И наистина, 800 от 2000 анкетирани притежатели на куче или котка четирима съобщават, че присъствието на домашния любимец им помага значително да понасят еднообразието по време на пандемията. Освен това 68 процента от участниците посочват, че благодарение на животното продуктивността и мотивацията им са се повишили. На 60 процента пък им е станало по-лесно да стават сутрин от леглото.  

И сякаш това не стига, ами изследването показва също, че домашният любимец помага за разграждане на стреса. Цели 43 процента от участниците са се почувствали в по-голяма безопасност насред ковид пандемията с вярното си четириного другарче. Въпреки отсъствието на колегите, по-голямото натоварване и притеснението заради вируса, почти всеки десети се е разтушавал, разговаряйки с пухкавия си приятел.

Домашните животни са незаменими, когато става дума за това да ни разсеят от мрачни мисли – това признават 66 процента от всички анкетирани, които дори правят малки почивки, за да гушкат или играят с любимеца си.