Съветите са на американски специалисти, които са изготвили този кратък наръчник за „работа от дома, въпреки децата“, след като новата ситуация, провокирана от пандемията, наложи това.

Вероятно за хората, които все още нямат деца или децата им са отдавна пораснали, преместването на офиса в жилището не е нещо кой знае колко страшно.

Питайте обаче тези с малки деца, които трудно могат да се концентрират върху задачите си, защото все нещо „страшно“ се случва и не търпи отлагане: „Мамо, а пък тя ми взе количката и я хвърли в боклука“, „Гладен съм!“ (съпроводено с драматично повишаване на тона), „Не съм рисувал по кучето, то така си беше“, „Имам пиш“, „Опппааааа…“ (последното е най-плашещо, защото обикновено крие някаква беля).

Не само обаче родителите с мъници имат затруднения. Тези с по-големи деца, които учат дистанционно, също трябва да бъдат в готовност по всяко време на деня за изненади: „Госпожата поръча да направим палачинки за часа по Технологии и предприемачество, да снимаме как ги правим и да й изпратим видеото. Обаче аз не мога да правя палачинки, ще ми помогнеш ли?“, „Трябва да науча едно хоро по физическо, ще ми покажеш ли стъпките, че не го разбрах“.

А в същото време служебната работа не търпи отлагане. Как да процедирате, за да може всичко да върви по план?

Ето съветите на американските специалисти, които са напълно приложими и у нас.

Рано пиле, рано пее

Първо правило - станете ранобудни. Независимо, че сега не се налага да пътувате и да подготвяте децата за училище, защото всичко е на един клик разстояние, не губете своите навици и не се излежавайте. Защото това е просто загубено време, което после ще ви притисне много неприятно.

Дори може да станете малко по-рано от обичайното, още докато децата спят, и да отхвърлите тогава някои от планираните дейности, които изискват работа с документи и максимална концентрация.

Бъдете гъвкави

Когато работите от вкъщи с деца, които се мотаят постоянно около вас, трябва да проявявате не само хитрост, но и гъвкавост, за да успеете да се справите в ситуацията.

Направете си ясен работен план за деня, но имайте готовност за всякакви извънредни ситуации – от кавги между децата до нещо, което изисква вашата наистина бърза реакция.

За да не разстрои това плановете ви, просто оставете между отделните задачи повече празно време, което ще компенсира евентуалните прекъсвания.

Направете си смени

Ако и двамата работите от вкъщи, може да се възползвате от това и просто да си направите смени. Така, докато единият се занимава с децата и другите домашни задачи, другият ще може да свърши на спокойствие своите ангажименти.

Не е нужно тези смени да са като в реалността – по 4, 6 или 8 часа. Може да се разменяте на всеки 2 часа. По този начин ще получите и кратка почивка от задачите си, което ще ви освежи и след това ще можете да се заемете с нови сили и идеи.

А миговете, когато децата спят следобедния си сън, гледат любимото си анимационно филмче или са се заиграли мирно и кротко, използвайте не за работа, а за кратка почивка. Защото и вие имате нужда от такава, иначе няма да усетите кога сте се преуморили.

Продължава на страницата на Новите родители