Как да използваме мръсните хранения, за да се придържаме към диетата си – без да качваме мазнини и в същото време да извлечем допълнителни ползи от тях?

Мръсните хранения могат да подобрят начина, по който изглеждате, да контролират апетита ви по време на диета и да спомогнат за загубата на излишни мазнини, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене.

След като веднъж сте избрали диета или хранителен режим подходящи за вас, остава въпросът – как да се включат всички любими храни, които се предполага, че не трябва да консумирате, без да се компрометират резултатите ви. Някои избират краен подход, ограничавайки всички вредни храни на 100%, тласкани от желанието да постигнат по-бързи резултати. Проблемът е, че този подход е избиран най-често от хора без голям опит с диети. Без да има предварително изградени хранителни навици и опит, които да позволят гъвкавост в диетата, е много трудно да се запази подобен тип режим продължително време, за да се постигнат желани цели, както и да се задържат постигнатите.

От хормонална и психологическа гледна точка се смята за добра идея да има присъствие на любими, но „нездравословни храни“ в режима. Този подход е известен като правилото или принципа 90/10.

Правилото представлява хранителен режим, в който 90% от калориите идват от здравословни храни, а останалите 10% от любими храни и напитки. Тези 10% могат да са 1-2 хранения седмично, включващи пица, баница, сладолед, спагети със сос, черен шоколад и други.

Според резултатите, които целите, и моментното състояние, в което се намирате, можете да използвате мръсното хранене в свой плюс. Например, ако искате да сваляте излишни мазнини, ще е по-добре да изберете чийт хранене, което да ви достави удоволствие, но в същото време да съдържа висока хранителна стойност. Примери са черен шоколад и спагети.

Докато ако покачването на мускулна маса е приоритет, но не и поддържането на по-нисък % мазнини, тогава би било приемливо да се избере сладолед, баница, сладки и други като мръсно хранене.

Често срещани грешки, свързани с приема на мръсни хранения

Грешка #1: Мръсен ден, вместо мръсно хранене

Превръщането на единично мръсно хранене, в приемане на неподходяща храна през целия ден, е често срещано. Една от причините е, че хората не се спират за секунда, за да помислят колко допълнителни ненужни калории могат да приемат за един цял ден безразборно хранене.

Другата е, че едно мръсно хранене може да обърка създадената рутина или хранителен режим, а след него да се объркат и всички останали хранения за деня.

Емоционалното хранене е трета причина. Не всеки може да се контролира и след планираното мръсно хранене да се върне към режима си. Това не само е вредно за физиката, към която се стремите, и за здравето на стомаха, но се създава и връзка с храната, която може да е сериозна пречка за постигане на резултати в дългосрочен план.