Искате да ръководите хора? По въпроса е казано и изписано много. Психологът Джереми Дийн смята, че може да обобщи всичко най-важно в по-малко от 300 думи.  

Ето факторите, които създават добрия лидер:

  • Решителност: Добрите лидери често взимат решения и се придържат към тях. Когато има несигурност, добрите лидери избират и поемат отговорност.
  • Компетентност: лидерите трябва да предоставят ресурси на групата си. Водачът в праисторически времена често е бил най-добрият ловец в групата. Днес да бъдеш компетентен често е свързано със способността да влияеш на другите.
  • Почтеност: лидерите, на които може да се доверите, подобряват представянето, удовлетворението и ангажираността на служителите. Почтеността поражда уважение.
  • Визия: проектирането на визия по пътя напред е жизненоважно, това дава на хората обща цел и мотивация за постоянство.

Въпреки че да бъдеш страхотен лидер не е задължително същото като да бъдеш добър мениджър, има много общи особености.

Тези четири фактора са потвърдени от изследване на Fortune, обхващащо 1000 компании, които са били съживени от ръководителите си. Изследването установява и два допълнителни фактора, които издигат лидерите от „добри“ до „страхотни“.

  • Скромност: най-ефективните лидери не са грандомани и самохвалковци. Те са невероятно скромни.
  • Постоянство: лидерите, които са трансформирали организациите си най-много никога не са се отказали. Това не значи, че не са били гъвкави, но че никога не са спрели да преследват целите си.

Всички тези характеристики звучат твърде познато, но очевидно малцина имат това, което е нужно. Проведени са множество проучвания, изследващи мнението на хората за техните непосредствени ръководители. Средно половината са преценени като некомпетентни.

Източник: PsyBlog