Един човек може да има най-впечатляващата титла в организацията и все пак той да не е лидер. 

Това е смятал покойният Бил Кембъл - мъжът, известен с репутацията на един от най-добрите учители в Силициевата долина. Някогашен футболен играч на Колумбийския университет и коуч, Кембъл остава в историята като ментор на някои от най-големите и известни технологични предприемачи, включително Стив Джобс, Джеф Безос, Лари Пейдж и Ерик Шмид, разказва Business Insider. 

Преди десетилетия бившият главен изпълнителен директор в Apple Джон Скъли назначава Кембъл да работи за компанията, привличайки го от Kodak. Кембъл бе вицепрезидент маркетинг на Apple.

Скъли сподели един от най-добрите съвети, които е получавал от Кембъл и който ще му остане за цял живот: "Титлата на един човек го прави мениджър. Но неговите хора решават дали той е лидер и зависи от него да се издигне до такъв".

Кембъл е имал много простичък и незабавно безотказно работещ метод веднага да провери дали някой е мениджър или лидер: мненията на останалите, които се предполага, че води и вдъхновява. Самият той споделя, че осъзнава разликата, докато е работил със Стив Джобс. 

"Истината е, че трябва да си спечелиш лидерство от хората, с които работиш и които работят за теб", казва Скъли пред Business Insider. "Позицията ти не означава много, ако не можеш да спечелиш уважение като лидер", коментира той. 

Вижте целия текст на страниците на Мениджър Нюз.