В съвременната бизнес среда съществува разбирането, че лидерите екстроверти са онези, които помагат на бизнеса да върви напред. С прям и отворен подход към хората, харизма и визионерство, лидерите екстроверти се справят с лекота с ръководенето на екипи.

Въпреки това, има множество лидери интроверти, сред които и титаните на бизнеса Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които са доказали, че пътят към успеха може да бъде извървян и от хора, които не изпитват постоянна нужда от социални контакти и внимание.

Сюзън Кейн, автор на бестселъра „Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking“, твърди, че между 30 и 50% от работниците в САЩ се самоопределят като интроверти.

Повечето от тези хора нито очакват, нито имат желание да се озоват под светлината на прожекторите, като това се дължи на техния по-резервиран и дистанциран характер. Когато обаче интровертите се възползват от уникалните умения и специфичните качества, с които разполагат, те имат способността да бъдат едни от най-добрите лидери, с които може да работите.

За да разбера по-добре нещата, които дават предимство на интровертите в света на бизнеса, аз потърсих мнението на представителят на по-стеснителната част от човечеството Джейсън Смайли, които е президент на популярният ресторант за сандвичи Capriotti's Sandwich Shop. Под неговото лидерство Capriotti's отваря повече от 100 ресторанта в САЩ и планира да увеличи тази бройка на 500 до 2025 г.

Ето какво казва Смайли за качествата и уменията на интровертите, които им помагат да бъдат добри лидери:

1. Не претендирайте, че сте най-умният човек в стаята

Интровертите са по-склонни да отделят внимание на казаното от другите и да взимат предвид техните съвети и идеи, когато взимат решения, вместо еднолично да налагат своето мнение.

Най-голямото предимство на интровертите е способността им да създават и култивират култура на сътрудничество в компанията.

„При повечето организационни структури генерирането на идеи се извършва на високите нива, като след това тези разбирания и виждания се споделят с по-ниските нива, които ги реализират“, казва Смайли. „Това обаче противоречи на естествените работни процеси, тъй като хората на по-ниските нива са онези, които много често имат най-добрите идеи, тъй като те имат по-близък досег до клиентите и продуктите на компанията“, добавя той.

2. Изградете връзка с вашите служители

Тъй като интровертите са по-добри слушате, те имат възможността да изградят със служителите си връзки, базирани на взаимно доверие и разбиране. Когато лидерите познават по-добре хората, които ръководят, те разбират техните нужди, проблеми и желания, като това им позволява да подхождат по специфичен начин при мотивирането на всеки отделен служител.

„Всеки има своите странности и предпочитания, така че е важно като лидер да разбирате тези неща, за да приспособите стила си на ръководене към вашите служители и да се уверите, че те ще бъдат продуктивни и ефективни в работата си“, казва Смайли.

3. Открийте екстовертната си половинка

Както вече казахме, интровертите разполагат с уникален набор от умения, които им помагат да бъдат успешни лидери, но дори най-добрите компании не могат да разкрият пълния си потенциал, ако разчитат само на лидери от единия край на спектъра. Истината е, че за да достигнете до най-високите върхове в бизнеса трябва да постигнете деликатен баланс между различните типове личности и характерните за тях качества и умения.

Докато интровертите могат да допринесат за изграждането на екипен дух и стратегически подход към лидерството, екстровертите разполагат с други качества, които могат да бъдат изключително полезни в работна среда. Например, много екстроверти са истински креативни личности, които бълват интересни идеи и предлагат иновативни подходи към работния процес.

„Най-добрата ми приятелка и изпълнителен директор на нашата компания Ашли Морис е визионер, фокусиран върху голямата картина, докато моите най-силни страни са свързани с идентифицирането и реализирането на най-добрите ни идеи. Ние осъзнахме, че деликатният баланс между двата типа личност е ключът към успешната работна среда“, казва Смайли.

Вместо да се снишават  и прикриват от светлината на прожекторите, интровертите трябва да се научат да използват уникалните си качества и способности в контекста на лидерството. Когато различните типове личности работят заедно в сплотена и хармонична среда, те могат да превърнат всеки бизнес в истински успех.

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз