В края на миналата година съдбата нанася тежък удар на прочутия американски писател: умира 10-месечната му внучка, като за смъртта й по всяка вероятност е отговорен нейният татко, синът на Остър. Ето че сега и Даниъл Остър е мъртъв.

Пол Остър е сред най-великите разказвачи на нашето време. Литературният му пробив е в средата на 80-те с романа „Нюйоркска трилогия“. Със следващите си творби „Лунен дворец“, „Мистър Вертиго“ и „Левиатан“ окончателно се утвърждава като бестселъров автор, посрещан възторжено както от критиците, така и от читателите. Сега писателят попада в заглавията на вестниците с една трагична лична история.

През ноември миналата година внучката му Руби е намерена безжизнена в дома на сина на Остър Даниъл. Малко по-късно момиченцето умира в болницата. Шокиращото заключение на съдебните медици: „тежка интоксикация вследствие на комбинация от фентанил и хероин“. Изглежда смъртоносната доза е била дадена на 10-месечното бебе от собствения му баща. На 16 април тази година Даниъл Остър е арестуван и обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост.

Ето че сега и 44-годишният Даниъл е мъртъв. Както пише „Ню Йорк Поуст“, първородният син на писателя е умрял в жилището си в Бруклин, след като е бил освободен срещу гаранция. Според доклада на полицията причина за смъртта е „свръхдоза по невнимание“.

В миналото Даниъл Остър също е имал проблеми с наркотиците и закона. След убийството на предполагаемия наркодилър Андре „Ангел“ Мелендес през 1996 г. той признава, че е откраднал от джоба на убития 3000 долара. Тогава Остър получава условна присъда. Неговият съквартирант Робърт Риг и още един заподозрян, Майкъл Алиг, се признават за виновни в убийството на Мелендес.

Даниъл е от първия брак на Пол Остър с писателката Лидия Дейвис, за която е женен от 1974 до 1979 година. През 1982 г. писателят се жени за колежката си от норвежко-американски произход Сири Хуствет. Двамата живеят в Ню Йорк и имат дъщеря Софи (34 г.), която се изявява като певица и актриса.

 Ню Йорк Поуст: "Paul Auster’s son Daniel dead at 44 from OD while facing charges over baby’s drug death"

Агенция AFP