1. Стая 8

През 1952 г. една улично тигрово котке се вмъкнало тихомълком в началното училище Елизиън Хайтс в Калифорния. Нарекли го на името на стаята, в която го наремирили – Стая 8.

Стая 8  стоял в училище през учената година и си отивал през ваканциите. Този ритуал го направил известен и скоро новинарските камери в района започнали да заснемат неговото ежегодно завръщане.

Историята на Стая 8 е съхранена като документален филм, детска книжка, народна песен и статия в сп. Look. Стая 8 получавал хиляди писма от почитатели, на които, от негово име отговаряли учениците.

2. Саймън

През 1948 един моряк намерил уличен котарак в Хонконг и го качил на борда на британската фрегата „Аметист“. Саймън скоро се превърнал в талисман на кораба и отличен ловец на плъхове. Плавателният съд е атакуван по време на т.нар. така нареченият „Инцидент на Янцзъ”, при който мнозина на борда са убити или ранени. Сред последните е и Саймън.

След като изваждат четири парчета от шрапнел от гърба и краката му, той като по чудо оцелява. Повреденият от обстрела кораб засяда в плитчините и в продължение на 100 дни не може да се измъкне. Саймън поддържа духа на ранения екипаж, и въпреки раните си успява да се справи с голямата напаст от плъхове.  Когато „Аметист“ в крайна сметка се завръща във Великобритания, Саймън е посрещнат като герой и получава медал „Дикин“, учреден специално за отличаване на заслужили животни. Той е единствената котка, на която се пада тази чест и до ден днешен.

3. Питър

Един котарак избира Лордс крикет граунд, най-прочутият стадион за крикет в Лондон, за свой дом в периода между 1952 и 1964 г. Често може да се види на игрището по време на мачовете, предавани по телевизията. Когато Питър умира, некрологът му се появява в изданието Wisden Cricketers’ Almanack, където е описан като „добре известен зрител на крикет“.

4. Фейт

Една улична котка се заселва в катедралата „Свети Августин и Света Вяра“ в Лондон и скоро печели сърцата на духовници и вярващи. Наричат я Фейт (от англ. faith – вяра). През 1941 г. тя ражда едно единствено коте, което наричат Панда. Един ден Фейт носела Панда към студеното подземие на църквата. Ректорът се опитал на няколко пъти да ги премести на по-топло място, но Фейт връщала Панда в мазето няколко пъти. Няколко дни по-късно църквата е бомбардирана при въздушно нападение.

По това време само котките останали вътре. Ректорът открива Фейт в тлеещите развалини на подземието, пазейки Панда в ъгъла, на който настойчиво се връщала по-рано. Така котките оцеляват, а невероятната интуиция на Фейт ѝ печели широка слава и сребърен медал от PDSA.

5. Трим

През 1799 на борда на кораба Рилайънс се родили котета. Едно от тях паднало в океана, но успяло самичко да се качи обратно. Капитанът Матю Флиндърс бил впечатлен от котето и скоро Трим станал негов любимец. Трим придружавал Флиндър на редица пътешествия, сред които обиколка на австралийските брегове. Когато Флиндърс влязъл в затвора за шпионаж, Трим бил затворен с него. Днес и в Англия и в Австралия се намират статуи на Флиндърс и неразделния му другар Трим.

Източник: Mashable