Вчера, 27 май световноизвестният руски фантаст Дмитрий Глуховски се срещна с над 200 от българските си фенове в едно специално събитие в подземията на НДК, създадено от Storytel в мрачната стилистика на най-новата му творба - аудиосериала “Граничен пост”. Култовият руски автор, станал световноизвестен най-вече със своята трилогия „Метро“ дойде в София за премиерата на най-новата си антиутопия само няколко дни след грандиозната световната премиера на творбата, написанa директно в аудиоформат, специално за Storytel.

"Страхувам се, че антиутопиите все по-често и все-бързо се превръщат от литература в реалност", каза световноизвестният руски писател Дмитрий Глуховски на премиерата на аудиосериала "Граничен пост. "Граничен пост" пресъздава вечно повтарящата се история за рухващата империя, която измисля своя враг и изгражда стени и митове, за да го държи извън границите си. Неочаквано, най-мощното и страшно оръжие в историята се оказват думите. "Думите могат да убиват", е посланието на руския писател във времената, когато езикът на омразата е завладял модерния ни свят. 

В специалната среща - разговор с медиите взеха участие и преводачът на неговите текстове на български Васил Велчев, актьорът, озвучил аудиосериалът “Граничен пост" Момчил Степанов, Лиза Василева и Анa Клисарска от Storytel и Христо Блажев от Ciela - издатели на Глуховски в България. Сериалът вече е в българската апликация на Storytel с превод на Васил Велчев и озвучена от Момчил Степанов.

„За нас е голямо събитие фактът, че един от най-известните и издавани руски автори написа „Граничен пост“ специално за слушателите на Storytel. През нашата стримийнг платформа неговият сериал има възможност да достигне бързо до публика в няколко държави. Историята, която Глуховски разказва, ще ви разтърси. И макар „Граничен пост“ да е научна фантастика, аналогиите със съвременните заплахи по света са натрапчиви“, казва регионалният управител на Storytel Лиза Василева.

С “Граничен пост” авторът на Meтро 2033 създава последната си история в уникалната за него постапокалиптична стилистика. След смъртоносна гражданска война, в която се използват и забранени оръжия, Русия е само малка останка, от това, което е била. Границата на Московската империя е едва на няколкостотин мили от края на града, до брега на река Волга, която е напълно отровена с радиоактивни отпадъци. Никой не е дръзвал да премине единствения останал цял железопътен мост към другия бряг на реката от години. До сега … С тази разтърсваща история за греха, изкуплението и оговорността към поколенията, кралят на антиутопията ни предупреждава какво може да се случи, ако светът забрави миналото си и се отдаде на омразата.

Журналист и писател, Глуховски е глобално известен с умелото съчетание на научна фантастика и трилър, както и с острите си политически коментари. След огромния успех на първата му книга “Метро 2033”, романите му са преведени на повече от 30 езика, а светът от “Метро” е пресъздаден в изключително успешна компютърна игра. Самият Глуховски казва, че “Граничен пост” е неговата последна антиутопия, след която ще експериментира с други жанрове.

Денс авторът заминава за Варна, където ще участва в международния литературен фестивал Варна Лит, организиран от издателство CIELA Books. Глуховски е един от номинираните за Европейската литературна награда “Димитър Димов” с неговата книга “Текст”.

Oсвен до редица аудиосериали, всеки абонат на Storytel в България има неограничен достъп над 500 заглавия на български и повече от 50 000 на английски. Съдържанието на български включва заглавия на съвременни автори като Алек Попов, Георги Господинов, Веселина Седларска, Здравка Евтимова, Деян Енев, Иво Сиромахов, Радослав Парушев и други. Платформата предлага също класически български автори, световни криминални хитове, книги за самопомощ, любими детски приказки и бестселърови заглавия. Записите на книгите са направени с участието на талантливи български актьори като Стоян Алексиев, Ицко Финци, Рашко Младенов, Марин Янев, Никола Стефанов, Илияна Коджабашева, Христина Ибришимова, Линда Русева, Яна Кузова, Симеон Владов, Звезделин Минков, Петър Мелтев и много други.

Gallery