„Донякъде параход, донякъде средновековна крепост, донякъде часовник с кукувица“ – така биографът Джъстин Каплан описва дома на Марк Твен в Хартфорд, щата Кънектикът.

Тук знаменитият писател, с рождено име Самюъл Клемънс, е създал своите най-прочути творби – „Приключенията на Том Сойер, „Принцът и просякът“, „Живот по Мисисипи“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“, „Един янки в двора на крал Артур“ и други.

Сградата е проектирана по изискванията на писателя от архитекта Едуард Тъкърман Потър.

„Новаторството в архитектурата, необичайността на вътрешната подредба и славата на собственика заговорничат да превърнат този дом в забележителност за дълги години напред“ – пише местното издание „Хартфорд Дейли Таймс“ по време на строжа.  

Домът е изграден в стила на викторианската неоготика с типичните стръмни покриви и асиметримчни прозорци. Според местната легенда е трябвало да прилича на кораб – както потвърждава и цитираният по-горе коментар на биографа.  

„Сега съм в Хартфорд, Кънектикът... Мисля, че това е най-добре построеният и хубав град, който някога съм виждал... Тук е събрано богатството на Кънектикът. Хартфордски долари има в половината от най-печелившите предприятия на съюза. Всички тези застрахователни компании, Финикс и Чартън Оук, фабриката за пушки Шарп, голямата копринена фабрика, най-големите издателски къщи, и последната и най-голямата – фабриката за револвери Колт, е Харфордско учреждение.“ – пише Марк Твен, споделяйки първите си впечатления от града, в който предстои да прекара голяма част от живота си.

През 1868 той посещава Хартфорд, за да уреди публикуването на първата си книга „Наивници в чужбина“. Три години по-късно, след като се жени за Оливия Лангдън, решава да купи три акра земя в Нук Фарм, мястото, където по-рано е бил отседнал.