Ако се огледате сред приятелите си, ще забележите: има двойки, при които всичко върви по мед и масло, и други, които ви проглушават ушите със своите разправии и кризи.

Всяка връзка е специална по свой начин. Има двойки НИЕ вместо АЗ, отношения, почиващи на разума, любов като в детската градина, двойки, при които сексът оправя всичко, връзка, основаваща се на навика, чувства, подхранван от скандали, двойки, които ту се разделят, ту се събират и такива, които просто имат изгода да останат заедно. Разновидностите са повече, отколкото вида сладолед се предлагат в млечния бар. Поне така си мислехме досега. Грешка, оспорват  учени от университета на Илинойс. Съществуват само 4 типа двойки. И не всички от тях имат изгледи за общо бъдеще.

Била проведена анкета между 400 двойки, които били запитани как оценяват връзката си и дали мислят за брак.  Така изследователите искали да определят моделите, според които функционират партньорствата, и да разберат кой тип има най-добри шансове за трайно щастие. Професор Брайън Оголски и неговият екип следили влюбените в продължение на девет месеца. Накрая установили: има четири типа двойки – и само един краен победител.

Tип 1: Фокусираните един върху друг хармонични двойки

Дял на запитаните двойки: ок. 30 %

Хармония от най-чист вид: постоянно казват „ние“ вместо „аз“. Тези влюбени предпочитат  да прекарват уикендите си насаме, имат общи хобита и интереси. Във връзката си двамата са се претопили в нещо като двойно същество и почти са забравили какво е да функционират поотделно. „Такива партньори са силно зависими един от друг“, обяснява Брайън Оболски. Те вземат решенията си обмислено и предпазливо. Всичко това ги изпълва с удовлетворение. В подобна двойка цари хармония, идилия и задружност.

Tип 2: Любителите на социални мрежи

Дял на запитаните двойки: ок. 20 %

Тези двойки не се изолират и не се задоволяват единствено с компанията на другия. Напротив. Двамата почти не излизат от социалните мрежи и имат много общи приятели. Общите социални контакти ги правят много сплотени. Еднаквият приятелски кръг често влияе върху решенията в тяхната връзка. Това укрепва отношенията им, понеже двамата се разбират не само като интимни партньори, но и като приятели. „В идеалния случай дългосрочните партньорства се градят върху приятелска привързаност“, твърди Оголски. Звучи добре.

Тип 3: Царете на драмата

Дял на запитаните двойки: ок. 35 %

Тези двойки обичат да драматизират излишно. Ту жената му пили на главата, задето (уж) се е загледал по друга, ту мъжът вдига врява, че е закъсняла 10 минути за срещата. Нищо чудно, че тези влюбени често прекарват времето си поотделно. Двамата вземат решенията във връзката си въз основа на външни фактори и на предишен горчив опит.  Това никак не е добре. По този начин всеки излива лошото си настроение  върху другия и малките разправии постепенно подкопават отношенията им. Оголски обяснява: „Скоро двамата започват да гледат на връзката си в лоша светлина и накрая се предават“.  Ето защо не е изненадващо, че тези царе на драмата нямат добри изгледи за общо бъдеще.