Negging (от английския глагол neg, което означава "негативна обратна връзка") е акт на емоционална манипулация, при която някой отправя преднамерено двусмислен комплимент или друга палава забележка, за да подкопае доверието на другия и да увеличи потребността му от одобрението на манипулатора.

Шири се нова мода за запознанства, т.нар. „негинг“. Преди, когато ходехме по срещи, след това обсъждахме впечатленията си – особено негативните - с най-добрата си приятелка или приятел. Днес нещата не са се променили особено, с тази разлика, че вече си служим с определени думи, така че да опишем какво точно ни е отблъснало. Тези понятия спадат към категорията „Съвременни тенденции за запознанства“. Какво ли не сме чували: гостинг, газлайтинг, бенчинг, а сега и негинг. Това е сравнително ново понятие, но феноменът, който описва, най-вероятно съществува от години при срещите.

Навярно и вие сте преживели следната ситуация: отивате на среща, всичко върви добре и двамата се забавлявате чудесно. Дотук няма лошо. В един момент обаче човекът, с когото сте се срещнали, изтърсва нещо, което звучи като комплимент, но някак си оставя неприятен привкус. Например нещо такова: „Всъщност не си падам по брюнетки, но с теб е различно.“ Може би той наистина е възнамерявал да ви поласкае, но подобно изречение може да ви накара да се почувствате крайно неуверени. Какво сега, харесва ли ме, или не ме харесва?

За съжаление обаче подобни „комплименти“ се използват и преднамерено, за да ни объркат и манипулират. И какво се получава? Хващаме се на въдицата и допускаме другият да добие един вид превъзходство над нас и да направлява начина, по който върви срещата.

Както казахме, този вид комуникация не е нов, но от известно време го наричат „подла тенденция за запознанство“ или „негинг“ – термин, въведен от общността на пикаперите. Но отсега нататък не на нас тия!