Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд установиха, че ако партньорите в една връзка използват често местоимението „ние“, то те имат далеч по-силни и стабилни взаимоотношения. Нещо повече – те дори си влияят на мислите, чувствата и поведението.

Водещото при тях не е егоизмът, а любовта към другия.

За да достигнат до това заключение, американските учени са проучили близо 5300 души. Те уточняват, че употребата на „ние“ не е признак за взаимна зависимост, а показател за здрава връзка, тъй като влияе на способността на хората да се поддържат един друг в трудни времена.

Според теорията за взаимната зависимост, която се появява още през 50-те години на миналия век, партньорите в такива отношения усещат състоянието на другия и се разбират по-добре.

Участниците в изследването, половината от които са били семейни, е трябвало да оценят връзката си по пет критерия - резултати от отношенията (удовлетвореност, продължителност на връзката), характер на взаимодействията (положителни или отрицателни), психично здраве, физическо здраве, грижи за себе си.

Посетете основната страница на Обекти за още интересни материали.