Маслиновото дърво (Olea ferruginea Royle) е едно от най-важните овощни дървета в света. То е известно с това, че се използва активно за лечение на инфекциозни заболявания. Изследователи от Университета на Азад Джаму и Кашмир в Пакистан предоставиха научни доказателства за полезните свойства на маслиновото растение, съобщават от foodpanda.

  • Индийското маслиново дърво има антимикробно и антиоксидантно действие.
  • Маслинови дървета, които са от Мала Азия, са разпространени по цялото Средиземноморие от 6000 г. пр. Хр.
  • Листата на маслиновото дърво са използвани за първи път в древноста за медицински цели. 
  • Маслината е основна съставка в средиземноморската диета, която от своя страна е полезна за сърдечно-съдовата система.
  • Предполага се, че консумирането на повече от четири супени лъжици екстра виржин зехтин всеки ден може значително да намали риска от инфаркт, инсулт или дори смърт поради сърдечно заболяване.
  • Маслиновото масло, което се получава от плодовете на маслиновото дърво, е богато на вид мазнини, известни като мононенаситени мазнини.
  • Поради своите антиоксидантни свойства то може да предпазва от рак.
  • Консумирането на маслини, особено на маслиновото масло, може да намали болката по естествен път (например при хронични възпалителни заболявания като артрит).
  • Яденето на маслини повишава и нивата на желязо в организма.