Известният американски учен Джефри Хол от Университета на Канзас се интересува от отношенията между двойките. Провежда различни проучвания, за да установи мъжете или жените флиртуват повече, кой пол доколко разпознава флирта, кои са най-дълготрайните връзки, кои качества на партньорите помагат за установяване на здравословни и пълноценни отношения.

Така например ученият твърди, че много хора изобщо не разбират, когато някой флиртува с тях. В едно проучване той събира 52 двойки хетеросексуални студенти. Целта е била да общуват по двойки помежду си в продължение на 10-15 минути, след което да опишат дали са флиртували, или не с „партньора“. Оказва се, че почти всички са разпознали правилно, когато някой не е флиртувал с тях. Но малък процент от участниците е разпознал флирта. При това много по-сетивни в това отношение са се оказали мъжете, отколкото жените. 36% от мъжете и 18% от жените правилно оценили опита за флиртуване.

Ученият установява, че поради страх да не бъдат отхвърлени, мнозина са представяли сексуалния си интерес като приятелски и са отхвърлили вероятността за флирт.

За липсата на флирт Хол посочва две основни причини – страхът да не бъдат отхвърлени; срамът да се отпуснат пред непознат. Според него прекалената сдържаност не е добра предпоставка за успешна връзка и още повече – за пълноценен сексуален живот. Основният проблем според учения е, че повечето хора изобщо не искат да флиртуват.