Много дами могат да потвърдят, че хетеросексуалните мъже имат досадния навик да интерпретират любезното отношение – усмивката, смеха и дори възпитания отговор – като флирт. Екип от норвежки психолози наскоро реши да проучи тази романтична мистерия.

Изследване на норвежките учени сочи, че 90% от американките попадат в неловки ситуации, в които мъжете бъркат доброто възпитание и любезността с флирт. Този процент е много по-висок, отколкото при мъжете.

Учените достигат до следното заключение: "погрешното сексуално възприятие" – както решават да нарекат феномена – може поне частично да бъде обяснено от еволюцията.

Господата са много по-склонни да бъркат любезното отношение на една дама с флирт, за да не пропуснат възможност за създаване на поколение. Все пак, ако една жена наистина флиртува, то мъжът има възможност да предаде гените си.

При жените положението е точно обратното – те често не разбират, когато някой наистина ги сваля. Причината е, че връзката с неподходящ партньор създава риск от бременност, самотно майчинство и изпускане на истински подходяща половинка.

Но не само еволюцията има пръст в този неловък феномен. Културата също играе някаква роля, макар и малка.

През 2003 година учени провеждат проучване сред норвежци и сравняват резултатите с предишни изследвания, правени в Америка.

Оказва се, че процентът на мъжете, които възприемат погрешно сигналите на дамите, е един и същ и в двете държави. Това значи, че погрешното сексуално възприятие е вродено, вместо да се придобива.

Така че, дами, следващия път, когато мъж интерпретира усмивката ви като флирт, помнете, че той все още поне малко прилича на пещерен човек.

Източник: New York Magazine / Мениджър Нюз