Около 31 процента от възрастните американци си нямат гадже. За голяма част от тях това е въпрос на избор. Останалите пък все още не са открили правилния за тях човек, въпреки че опитват всичко – от барове до онлайн срещи.

Съществува и голям брой хора, които отчаяно искат да имат партньор, но просто не им се получава – това са т.нар. „неволни самотници“. Те може и да не знаят на какво се дължи това, но ново изследване смята, че е открило какъв е техният проблем.

Според научния труд, публикуван в Personality and Individual Differences от Меналос Апостолу от Университета в Никозия, учените са идентифицирали водещите причини защо всички тези неволни самотници не откриват правилния човек за тях. Спойлър – останалите не са виновни за всичко.

В изследването са взели участие 1228 мъже и жени над 18-годишна възраст, говорещи гръцки език и с различен статут на връзка. Те са били подканени да попълнят поредица от онлайн въпросници, които са имали за цел да оценят факторите, които могат да подскажат защо даден човек е все още самотен. Например колко усилия влагат в самите срещи, колко добре флиртуват, дали интерпретират правилно сигналите, когато някой проявява интерес към тях, и т.н. След като събират всички тези данни, учените ги анализират и започват да търсят връзка между тях и статута им на връзка – включително дали избират да са без гадже или им е трудно да привлекат вниманието на потенциален партньор.

Резултатите показват, че най-големият решаващ фактор е неспособността да се флиртува. Дори и спад от една единица в параметъра флиртуване се свърза с 50-процентов спад в шанса някой да остане самотен. Флиртуването е огромен фактор както при традиционните, така и в по-новите онлайн срещите.

На второ място (плътно след флиртуването) идва способността на хората да преценяват адекватно дали някой има интерес към тях или не. Всеки, който има известен опит със срещите, знае, че това е едно от най-трудните неща. Някои от нас просто не разбират от намеци, колкото и очевидни да са те.

Други фактори също оказват малко или много значение – така например полагането на по-малко усилия по отношение на срещите и „придирчивостта“ също се свързват с по-голям шанс за самотност.

Що се отнася до това колко дълго е бил без гадже всеки един от участниците, изследователите откриват, че увеличение от една единица в параметъра флиртуване води до намаляване на периодите им на самотност с 1,2 години.

Разбира се, подобно на всички проучвания, базирани на попълването на въпросници, и това може да е пристрастно или да е повлияно от самоувереността на даден участник. Така например хората във връзка вероятно са по-склонни да мислят, че флиртуват по-добре, тъй като очевидно са имали по-голям успех.

И все пак, може би е крайно време да се научим да флиртуваме по-добре...

Изследването е публикувано в Personality and Individual Differences.