Вампирска любов... случва се и подобно нещо. И най-тъжното е, че вампирът не осъзнава какво представлява. Той си мисли, че е добър, порядъчен, щедър, великодушен, любящ... Може би е така. Но той е болен, енергийно болен, той е вампир. Това е метафора, разбира се, чиято същност е ясна: такъв човек попълва енергията си за сметка на друг човек, този, когото обича.

Случи ми се да прочета материалите на една психологическа консултация. Млад мъж с приятна външност, мил и възпитан, се оплакваше, че всичките му отношения с момичетата се развиват по един сценарий: в началото всичко е наред. Момичето го харесва. Смята го за "хубаво момче", възниква симпатия и взаимна любов. Не, младият мъж не избързва с нещата. Той не се държи грубо с момичето. Хваща я за ръка, целува я по бузата, подарява ѝ цветя... След това те се сближават все повече и повече. Младият мъж се обажда и пише съобщения. Грижи се за нея. Обръща ѝ много внимание.

Той говори за чувствата – заражда се момент на интимност. Мъжът обръща още по-голямо внимание на момичето; той се обажда, пише, подарява подаръци, интересува се от нейните дела, запознава се с роднините на момичето. И тогава момичето започва да се отдалечава. Младият мъж започва да я обгрижва още повече. Няма представа какво се случва, изразява своето недоволство, питайки се какво се случва. Нима той вече не е обичан? Вчера тя два пъти не отговори на съобщението, а днес отива с приятел на театър. Или някъде другаде. И му изпраща триста сърца, но само триста. Той се опитва да подхване разговор с нея по темата. Ревнува я. И тогава всички момичета му казват едно и също: "Идваш ми в повече в живота ми".

Това е като проклятие. Или пък го привличат неподходящите хора - егоистични жени, които си играят с чувствата му? Защо всички отказват да продължат връзката?

Защото този мъж е вампир. И момичетата го усещат отлично. Той постоянно се нуждае от храна: признания в любов, нежни думи, одобрение и ентусиазъм. Той е приятен човек, нали? Подарил е букет - къде са целувките и виковете на радост? Изпратил е сърце - къде са признанието в любов и снимката? Къде изобщо сте били? В дома на приятел? Да отидем заедно. А аз ще те взема и ще те закарам на работа. И ще те проверявам на всеки половин час. И ще изисквам доказателства за любов - думи и действия. И ако не ги получа, ще си поговорим сериозно и ще разберем какъв е проблемът, защо такава неблагодарност и безразличие. И изобщо, нека се оженим и да имаме пет деца. Най-малко.

Този мъж задушава жертвата си като змия. Той се нуждае от все повече внимание и любов. Запълва пространството на чуждия живот, но не го осъзнава. Или не иска да го осъзнае. Той иска любов. И не иска да си поеме дъх. Чист ужас.

Ако можеш да дишаш по-леко и да се чувстваш по-добре в отсъствието на някого, когото обичаш, това е странно. Това е знак, че той поглъща енергия.

Ако постоянно трябва да се обяснявате и оправдавате и постоянно се чувствате виновни - това също не е добър знак.

Ако не ви се иска да разказвате на любимия човек за делата си и да отговаряте на постоянните му въпроси за живота ви - това също е тревожен знак.

Отговаряте на обажданията и съобщенията не защото искате, а защото ще има тих скандал и недоволство, ако не го направите веднага.

Здравето ви се е влошило, нещо ви боли постоянно, лошите навици са се проявили или тези, от които сте се отървали, са се върнали.

Подаръците от любящ човек не доставят удоволствие. Десетото плюшено мече или поредният букет започват да дразнят. Дори скъпите подаръци не искате да приемате. Всъщност искате да върнете всичко обратно.

Обичащият човек ви наблюдава. Това е всичко. Това е последният етап на вампиризма.

Най-тъжното нещо е следното: ако условният вампир все пак срещне някого, който ще се държи "правилно" и ще се съгласи на такава връзка, той бързо ще загуби интерес към вярната добра съпруга или любящия търпелив съпруг. Той ще ги изпие моментално. И все още ще бъде жаден. Жаждата му е неутолима - той ще си намери нов обект и ще започне любовно преследване.

Това са хора, от които трябва да се пазите. Те може да са добри, любезни, сладки. Но те са болни от вампиризъм. Опасно е да сте близо до тях.

Автор: Анна Кирянова / cluber.com.ua