Фруктоза и нейната обмяна в тялото

За някои може да е интересно как точно протича обмяната на плодовата захар. Накратко:

  • Приема се с храната под формата на дизахарида захароза (захар), като монозахарид с плодове (плодова захар) и с меда (близо 50% фруктоза и 50% галактоза.);
  • Абсорбира се в тънки черва чрез облекчена дифузия (GLUT 5);
  • Транспортира се до черния дроб, където се усвоява – ключови ензими са фруктокиназа (активира фруктозата до фруктозо-1Ф) и алдолаза В (разгражда фруктозо-1Ф);
  • В екстрахепаталните тъкани (само при високи концентрации в кръвта)– активира се от хексокиназа до фруктозо-6Ф, който навлиза в гликолизата. Хексокиназата има малък афинитет към фруктозата.

* глюкокиназа – глюкозата се фосфорилира от хексокиназа; 
* хексокиназа – глюкокиназа в черния дроб;
* екстрахепаталните жлъчни пътища  – жлъчните пътища извън черния дроб.

Храни, източници на фруктоза

Плодове и зеленчуци

Безброй проучвания са установили, че консумацията на плодове и зеленчуци е свързана с понижаване на телесното тегло, заради високото им съдържание на полезни фибри.

Макар захарта в тях да няма нищо общо с рафинираната захар, все пак прекомерната им доза няма как да не доведе до дисбаланс и до негативи.

Ето защо не трябва да се прекалява с употребата им и е най-добре да ги приемаме сурови или под формата на прясно изстискан сок.

За референция може да разгледате таблица (тук и тук) със стойността на захар в някои от тях (към 100гр). Както следва - Естествен източник | Количество захар | Количество фруктоза| Количество глюкоза.

Съдържанието на моно- и дизахариди в зеленчуците е много ниско и това дава основание за широкото им приложение като нискоенергийни храни. По-съществени количества захари обаче се съдържат в някои традиционни български консерви от зеленчуци.  За сравнение:

  • 1 буркан домашна лютеница: около 70-80 гр. захар
  • 1 буркан домашна туршия: около 3 с. л. захар (60гр.)
    ☛ т.е. половината от тези захари е фруктоза (останалото глюкоза)
    *Данните са взети според традиционни рецепти за приготвянето на половин литър буркан (500гр)

Имайки предвид, че купешките консерви са много по-овкусени е много важно да погледнем количествата захар и допълнителни съставки от етикета.

Предложения за плодове, съдържащи малки количества захар:

  • Червени боровинки: захар 4.3 гр.; фибри 3.6 гр.
  • Малини: захар 5.4 гр.; фибри 8 гр.
  • Къпини: захар 7 гр.; фибри 7.6 гр.
  • Ягоди: захар 7.4 гр.; фибри 3 гр.
  • Диня: захар 9.4 гр.; фибри 0.6 гр.
  • Пъпеш: захар 9.4 гр.; фибри 0.6 гр.

Показаните стойности са за 100 грама плод.