Heterocephalus glaber, или голият къртичест плъх, който живее в Източна Африка, никога не е бил обикновен бозайник.  Тези създания са устойчиви на рак, могат да оцелеят 20 минути без кислород и не чувстват болка.

Но ново изследване показа, че тези същества са дори още по-странни и необичайни.

Когато се лишат от кислород, техният метаболизъм има поведение, наподобяващ повече това на растенията, отколкото на животните. Без кислород, клетките на техния мозък не изгубват енергията си и не умират, както при нормалните организми.

Всъщност къртичестите плъхове могат да оцелеят цели пет часа при супер ниски нива на кислород, при които човек би загинал за минути. За сравнение - мишки без кислород умират за 20 секунди.

Оказва се, че вместо да използват система, базирана на глюкоза, която зависи от кислорода, когато са лишени от кислород те превключват към метаболизъм, при който мозъчните им клетки започват да изгарят фруктоза вместо глюкоза за да си набавят енергия. А фруктозата може да бъде превърната в енергия анаеробно, което означава, че не се нуждае от кислород, за да бъде редуцирана до клетъчна енергия. 

Източник: Science Alert