Плъховете имат епизодични спомени, като този, който френският писател Марсел Пруст описва със своя сладкиш мадлена. Френски учени са установили това в експеримент, моделиращ за първи път този много специфичен тип спомен, в който миризмата играе ключова роля, предаде Франс прес. 

"И изведнъж възпоминанието изплува", пише авторът на "По следите на изгубеното време", когато вкусът на мадлена, напоена с чай, събужда ярки спомени от детството, пише БТА. Въпреки това механизмът на този тип спомен, който свързва физическо усещане с място и контекст, "остава слабо проучен", се посочва в изследването, публикувано в сп. Progress in Neurobiology.  

Авторите му от Центъра за изследвания в невронауката в Лион са се опитали да разберат как т.нар. епизодичен спомен, който се формира в резултат на събитие, а не на обучение, може да се поддържа за дълги периоди.

Епизодичният спомен е за епизод от живота, който е преживян само веднъж и е много личен, обяснява невробиоложката Александра Вейрак. "Често това е миризма, която внезапно отваря вратите на даден спомен, тъй като е емоционално силна", допълва тя. 

Настоящото изследване показва, че плъховете могат да формират и извикват спомен за отдавнашно събитие, свързвайки дадена миризма с определено място и среда. Авторите му са установили също, че тази епизодична памет остава "устойчива" с течение на времето, въпреки че не се споделя еднакво от един индивид на друг.

При плъховете, както и при хората, обонянието има тази особеност, че след като бъде обработена в мозъка, миризмата много бързо достига до зоните, свързани с паметта и емоциите. "Миризмите отварят врати, които другите сетива не могат", казва Вейрак.

Разбирането на този тип спомен при плъховете ще помогне за разбирането му и при хората, за които той е "възможно най-близък до индивидуалната история". 

Тази памет обаче е първата, която се променя при невродегенеративни патологии и с възрастта. "А когато губим личните си спомени, губим част от живота си", отбелязва изследователката.