Когато става дума за суперхрани, все търсим нещо ново, непознато и екзотично, без да осъзнаваме, че всъщност има една суперхрана, която познаваме от деца и консумираме често – доматите. А знаем ли какви са ползите и какво се случва с тялото ни, когато ги включваме в дневното си меню?  

Доматът, чието научно название е Solanum lycopersicum, произхожда от Централна и Южна Америка. Към Европа е пренесен от испанските мореплаватели, като в началото мнозина са го смятали за отровен заради лъскавия червен цвят. Впоследствие се разпространява и в Азия, като в днешно време почти всички страни с умерен климат имат собствена продукция, а Китай и Индия са се превърнали в най-големите производители на домати в света.

Благодарение на иновациите в земеделието, днес можем да се насладим целогодишно на местна реколта домати с отлични вкусови качества и по-висока концентрация на полезни вещества – това са специалните домати (чери и други), които можем да консумираме всеки ден като основна здравословна храна. Те са изключително приложим, дори може да се каже универсален и препоръчителен участник във всеки хранителен режим. Можете да ги добавите буквално към всичко – салати, предястия, сосове и основни ястия. Също така, специалните домати се смятат за функционална храна – това значи, че ползите от тях са далеч отвъд това, че носят ценни хранителни вещества. Основна причина за това е по-високото съдържание на ликопен – мощен антиоксидант, който влияе благоприятно върху здравето по много различни начини. Той им придава яркочервения цвят и ги защитава от ултравиолетовите слънчеви лъчи. По същия начин веществото защитава и човешките клетки от увреждане. Освен това, специалните домати са изключително богати на фитонутриенти и полезни вещества като витамин B, C и E.

Разнообразието от домати, които можем да намерим на пазара днес, е огромно.  Установено е обаче, че концентрацията на полезни вещества в доматите е различна според вида им.  Например при някои специални домати като бейби плъм (малки доматчета с продълговата форма) и при чери доматите, съдържанието на антиоксиданта ликопен, както и концентрацията на останалите полезни вещества е съществено по-висока в сравнение със страндартните сортове домати. Затова ако търсим по-висока здравословна стойност, изборът ни трябва да е ориентиран към специалните домати.

Ето и какви са основните ползи за организма от редовната консумация на домати:

Имунната система

Ликопенът е мощен антиоксидант, който се бори с молекули, известни като свободни радикали, които увреждат клетките и имунната система на човешкия организъм. Учените смятат, че храните, богати на ликопен, намаляват шанса да развием злокачествени заболявания на белите дробове, стомаха, панкреаса, дебелото черво, гърлото и др.  

Сърцето

Ликопенът в по-големи количества помага за понижаване на нивата на „лошия“ холестерол, както и на кръвното налягане. Това намалява и шанса да се развият заболявания на сърдечно-съдовата система. Останалите полезни вещества в доматите като витамините B и E и другите антиоксиданти, наречени флавоноиди, също подобряват здравето на сърцето.

Очите

Доматите съдържат веществата лутеин и зеаксантин, които помагат на очите, като ги предпазват от синята светлина, излъчвана от екраните на електронните устройства, които ползваме ежедневно като смартфони и компютри. Тези вещества също така намаляват усещането за умора в очите и главоболието, причинено от прекомерното им напрягане.   

Белите дробове

Проучвания са доказали, че доматите могат да помогнат на хора с астма и да предотвратят появата на емфизем – състояние, което постепенно уврежда алвеолите в белите дробове. Това се случва, тъй като ликопенът, лутеинът и зеаксантинът като антиоксиданти противодействат на вредните вещества в тютюневия дим, който е водещ причинител на това заболяване.   

Кръвоносните съдове

Добавянето на повече домати към хранителния ви режим намалява риска от инсулт – състоянието, при което кръвоснабдяването към част от мозъка е сериозно нарушено.  Доказано е, че полезните вещества в доматите намаляват възпалителните процеси в организма, понижават нивата на лошия холестерол и предотвратяват появата на тромби.

Устната кухина

Ликопенът помага при възпалителни заболявания на венците, сред които най-често срещани са гингивитът и пародонтитът, като се бори със свободните радикали. Трябва обаче да бъдете внимателни със зъбния емайл, тъй като доматите съдържат киселина. Ако сте консумирали сурови домати, добре е да изчакате поне 30 минути преди да измиете зъбите си.

Кожата

Освен шапката и слънцезащитният лосион, доматите също могат да ви предпазят от вредните слънчеви лъчи. По същия начин, както предпазва доматите, ликопенът може да помогне и на кожата на клетъчно ниво.

Ползите от редовната консумация на домати за човешкото здраве са наистина многобройни, но може би не сме сигурни как доматите са по-полезни – сурови или консервирани и термично обработени? Доматите носят ценни хранителни вещества, както натурални, така и сготвени. Ликопенът например се усвоява по-лесно от тялото при консумация на консервирани домати. При обработката обаче се губят част от витамините и полезните вещества, особено ценният витамин C, така че трябва да се погрижим в режима ни да има достатъчно сурови домати.