Стресът е един коварен и тих убиец, припомня A Plus. Всички знаем колко е важно да намалим нивото на стрес в ежедневието, тъй като противното води до опасност от сърдечен удар или инсулт.

Но знаете ли какво всъщност е онова, което прави напрежението и изнервянето толкова смъртоносни?

На този въпрос се опитва да отговори д-р Шарън Бергкуист в новата си TED лекция. По думите ѝ стресът не е само емоция, а физическа реакция, която е дълбоко вкоренена у всеки човек. Когато сме подложени на стрес твърде често и твърде дълго, това води до промени в мозъка ни и уврежда множество органи в тялото ни.

При стрес се отделят три хормона, сред които адреналин и кортизол. Те се движат из тялото и поставят началото на процес, който може да доведе до атеросклероза. Когато мозъкът установи стрес, това води до нарушения в стомашната дейност, прави стомаха по-раздразнителен и причинява промени в състава на бактериите, които се намират там.

Хроничният стрес увеличава апетита, което е лошо за хората с проблемно тегло. Високите нива на кортизол спомагат за трупането на холестерол. Не остават незасегнати и имунните клетки, които стават по-податливи на инфекции. В дългосрочен план се развива резистентност към инсулин, което прави по-трудна борбата с диабета.

Акне, загуба на концентрация, умора, косопад, сексуална импотентност, умора и раздразнителност - всичко това са неприятни явления, които също се стимулират от хроничния стрес.

Ако искате да живеете дълъг живот, задължителното вземете мерки, за да намалите нивата на хроничен стрес, съветва лекарката. Това е така, защото стресът влияе отрицателно на теломерите. Това са окончанията на хромозомите, които често свързват с ключа съм стареенето.

Животът ви винаги ще бъде свързан със стресови ситуации, но това, окето е важно за тялото и мозъка е начинът, по който вие реагирате на тях. Ако погледнете на тези ситуации като на предизвикателства, които може да контролирате и преодолеете, а не кат она заплахи, ще се представяте по-добре в краткосрочен план и ще сте по-здрави в дългосрочен.