Независимо дали искаме да си го признаем, или не, сутиените не могат да се похвалят с толкова често пране, колкото долното бельо. Обикновено проверката с нос решава съдбата на сутиена – дали му е дошло времето да го изперем, или може да стане за още едно носене.  Оказва се обаче, че жените, които не перат редовно сутиените си, може да си докарат някои проблеми. Ето какви:

1. Липсата на пране на сутиена води до развъждането на бактерии.

Грозната истина е – бактериите и дрождите обичат влажни места, каквито са именно местата под гърдите.

Комбинацията от пот и мазнини от кожата също допринася за растежа на микроби, които в един момент се пропиват в тъканта на сутиена.

2. Бактериите могат да причинят дразнене на кожата.

Акнето не е непременно запазена марка за лицето. Бактериите могат да предизвикат обриви и в областта на бюста – особено потърпевши са дамите с чувствителна кожа. Ако не перете сутиена си рискувате да развиете инфекции.

3. Миризмата от мръсния сутиен се просмуква през дрехите ви.

Също като дрехите, ако не перете сутиена си, резултатът ще бъде неприятна миризма. И тя лесно може да се просмуче през дрехите ви.

За по-упоритите миризми експертите съветват да използвате оцет за неутрализирането им.

Температурата на пране е също важен фактор. Памукът и синтетичните материи могат да се третират с топла вода, докато коприната – със студена.

4. Петната от дезодорант и пот могат да съсипят сутиена ви.

Ако забележите жълтеникави ивици по краищата на сутиена си, най-вероятно си имате работа с резултата от пот в комбинация с телесни мазнини, мръсотия и лосиони за тяло.

Съществуват няколко начина, по които можете да се справите с тези упорити петна – например ако търкате с четка за зъби.

Сутиените в тъмни цветове също могат да се сдобият с бели ивици, които са следствие на потта. Ако забележите подобно нещо, очевидно е крайно време да изперете сутиена си.

5. По правило жените трябва да перат сутиена си след 2-3 обличания.

Първо, нека дефинираме какво означава „обличане“. Според дерматолози няколко часа носене не може да се брои за едно пълно обличане. Но няколко часа с обилно потене могат да се равняват на 3 обличания.

Омазняването на кожата и потта а съществените фактори, които определят скоростта, с която сутиенът се изхабява.

Бонус

Хигиенната грижа за сутиена е много важна. Ето няколко съвета в тази посока:

1. Използвайте алтернатива на сутиена. Прекалено честата употреба може да наруши формата му. Той също се нуждае от почивка, за да се отпуснат чашките.

2. Перете го закопчан и в мрежа за пране, за да не се оплете с другите ви дрехи в пералнята.

3. Изберете възможно най-щадящата програма за пране на пералнята, за да не нарушите еластичността на бельото си.     

4. Когато сушите сутиена си на простор, чашките да бъдат в естествената си форма.

5. Не използвайте програма „Сушене“ на пералнята, защото топлината и силните вибрации ще нарушат еластичността на сутиена.