утиенът само разваля бюста на дамите и вместо да го предпази от увисване, действа точно по обратния начин, установи френски учен, цитиран от в. "Дейли мирър".

Специалистът по спортна медицина Жан Дени Руйон провел тестове с 330 жени на възраст от 18 до 35 г. в продължение на 15 години. Той съветва всички дами да изхвърлят сутиените от гардеробите си и да не ги носят.

Наблюдаваните от него жени били с различни гръдни обиколки. Но онези от тях, които не носели сутиени, развили повече мускулна тъкан в тази област, радвали се на по-добър тонус на гърдите, като телата им давали нужната естествена поддръжка на бюста. Зърната на дамите без сутиен били със 7 милиметра по-високо разположени.

Според Руйон носенето на сутиен, за да поддържа гърдите, да намали болките в гърба и да спре увисването им, е неправилно. Получава се обратният резултат. Този дамски аксесоар ограничава кръвообращението, спира развитието на мускулната тъкан и намалява тонуса на гърдите.

По думите на френския специалист "анатомически, медицински, физически гърдите нямат никаква полза от това, да им бъде отказана естествената гравитация. Напротив, те се отпускат още повече при носенето на сутиен".