Свикнали сме да ядем яйца сутрин, приготвени по най-различни начини. Но който иска да отслабне, трябва да яде тези протеинови бомби по ДРУГО време на деня, твърдят специалистите. Яйцата отдавна са се простили с лошата си слава на повишаваща холестерола храна и са си спечелили място сред здравословните и пълноценни продукти. А за отслабване са даже идеални, тъй като съдържат много белтъчини.

Във всеки случай няма единодушие по въпроса колко яйца на ден е полезно да се консумират, тъй като приемът на холестерол зависи от различни фактори, сред които качеството на храненето, възрастта и пола. Все пак Американската кардиологична асоциация и клиниката Майо препоръчват максимум 2 яйца на ден. Германското дружество по хранене е по-консервативно и допуска не повече от 3 яйца седмично за здравословна диета.  

Защо яйцата са толкова полезни? Варените яйца са висококалорични и засищат апетита задълго. Със своите около 6 г едно голямо яйце е богато на висококачествени белтъчини. Освен това яйцата ни снабдяват със здравословни мазнини, витамини като А и В12 и минерали като селен и фосфор. Към изброените положителни качества на яйцата трябва да прибавим и ролята им за стимулиране на метаболизма.

И тук се намесва времето, по което ги консумираме, а именно – вечер, не сутрин! За да разгради протеина, тялото изразходва енергия, а по време на сън изгаря мазнини. Страничен ефект, който не е за пренебрегване, е, че белтъците вечер поддържат кръвната захар стабилна и се грижат за добрия сън. Според американския университет Пърдю това означава, че по време на сън отслабваме или поддържаме по-успешно теглото си.