Хората, които държат алкохолна напитка в ръка, са възприемани от околните като по-малко интелигентни. Поне това сочи американско проучване.

Съвременното общество, дотолкова асоциира употребата на алкохол с глупаво поведение, че когато видим някой да държи питие в ръка, очакваме да се държи глуповато.

Асоциацията между алкохола и необмислените, и глупави постъпки е илюстрирана от десетилетия в литературата, киното, заведенията, казват изследователите, позовавайки се на редица проучвания.

Те стигат до тези заключения и след няколко експеримента. В единия от тях, на участници били показани снимки на известни личности, които държат бутилка с бира или чаша с вода. Тези с бирата били определени като "по-малко интелигентни", но "не по-малко харесвани" от другите.

В друг експеримент участниците гледали видео на мъж, който изнася реч, държейки в ръка кутия газирана напитка или бутилка бира. Държащият бира бил определен като "значително по-неубедителен" от този, който държал газираната напитка.

Алкохолът има противоречива репутация. Човечеството се отдава на консумацията на алкохолни питиета от древни времена и почти от също толкова време изучава и вредите, и ползите от тях за здравето.

Разликата между вредата и ползата се крие в количеството. Освен това пиещите в разумни количества са по-склонни да се придържат към здравословни навици, показва друго изследване. За тях е много по-лесно да развивават и насърчават социалните си отношения, и да създават връзки, контакти и приятелства.