Древногръцкото лекарство за депресия и тревожност се основава на интересен холистичен подход, начин на живот, свързан със здравословни навици, диета, физически упражнения, но най-вече - с умствено развитие. Според гръцката култура грижата за тялото и ума е от ключово значение за благосъстоянието на хората.

И въпреки че за мнозина тези принципи днес са старомодни, съвременното общество само би спечелило, ако се поучи от тях. Трябва да направим живота си по-малко сложен, да забравим за притесненията си, за излишните стимули и да се съсредоточим върху приоритетите си.

Гръцка философия

В свят, в който технологията смазва всяка една от нашите индивидуални вселени, е интересно да си припомним целта на философията. Мислители като Платон, Аристотел и Питагор далеч не са писали само за морал, етика и естетика. От тях сме научили много и за изкуството на „добрия живот“. В този смисъл, крайната цел на философията е да упражнява нашите умове и да ни научи да мислим за себе си. Това е съществена концепция, която в дългосрочен план ни позволява да инвестираме в нашето благосъстояние.

Кое е древногръцкото лекарство за тревожност и депресия?

Д-р Николас Кардарас е клиничен психолог, известен с работата си в областта на психичното здраве, зависимостите и влиянието на технологиите в нашата ера. Една от най-успешните му книги е "Как Платон и Питагор могат да спасят живота ти: Древногръцката рецепта за здраве и щастие". В тази книга, която беше представена и на конференция на Американската психологическа асоциация, той споделя следните идеи:

- Депресията и тревожността са два от основните здравни проблеми на съвременното общество. Последните проучвания показват, че между 30% и 40% от случаите на депресия и тревожност в света се дължат на генетични фактори, а между 60% и 70% са причинени от фактори, свързани с околната среда.

- Според Кардарас тези психологически разстройства не се дължат само на нашия индустриален, градски начин на живот, но и на факта, че повечето от нас са изгубили своите екзистенциални приоритети и цели. Съвременният човек търси щастието там, където е малко вероятно да го намери, изолира се все повече и въпреки че живее в свръхнаселено общество, се чувства по-самотен от всякога.

Д-р Кардарас уверява, че древногръцкото лекарство за депресия и тревожност, би било от полза и за съвременното общество. Нека видим за какво става въпрос.

Диета, богата на омега-3 мастни киселини

Храни като орехи, зехтин, сьомга и семена от чиа съдържат омега-3 мастни киселини. Интересното е, че според много нови изследвания тази мастна киселина действа като автентичен невропротективен агент.