"Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така. Все едно да сложиш решетка на прозорец и да си мислиш, че тя пази от мухи. Но щом е издадена заповед, тя трябва да се спазва." Това заяви в “Лице в лице” по bTV инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който е и член на Медицинския съвет, след като по-рано министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за задължително носене на мака на обществени места, пише Dir.bg.

По думите на доц. Мангъров маската е само едно сито и вирусите не могат да бъдат спрени. Той заяви, че най-вероятно е преглеждал пациент с COVID-19 през последните месеци, направил си е бърз тест, който е дал негативен резултат. Убеден е, че резултатът ще бъде същият и с PCR тест.

Експертът обаче призова хората да се успокоят, защото 80% от населението ще прекара заразата, без дори да разбере. Доц. Мангъров заяви, че е важно да се спазват всички разпоредби на Националния оперативен щаб.

“Нямам търговски интереси от масовия скрининг на населението за COVID-19”, категоричен бе той в коментар на твърдението, че иска тестване на населението заради финансови изгоди. Инфекционистът допълни, че никога не се е занимавал с диагностична дейност.

По думите му един заразен започва да отделя вирусите в околната среда 4-5 дни, преди да се появят клиничните симптоми, и ги отделя до 20-30 дни след симптомите. “Такива клинични симптоми има при 20% от случаите, при всички останали, когато те са заразени отделят вируси, без да знаят. Този тип болни могат да се уловят или с PCR или с имунно-флуоресцентни тестове(бързи тестове)”, каза Мангъров.

Експертът заяви, че е изключително важно да се намерят следи от вируса в кръвта на заразените пациенти. Това се установява с тестове за антитела и може да се установи в кой ден от инфекцията е даден пациент.

“За да контролираме един епидемиологически процес, ние трябва да го изследваме. Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолирам всички вкупом, което не е добре”, добави той.