Дилемата с трамвая: Ще убиете ли един, за да живеят петима?

02 септември 2018 г., 13:50
4082

gyn9037 / Shutterstock

Представете си, че стоите до трамвайна линия. В далечината забелязвате трамвай, препускащ безконтролно към петима работници, които не го чуват. Дори да го забележат, няма да могат да реагират навреме.

Междувременно вие забелязвате лост, свързан с линията. Осъзнавате, че ако го дръпнете, трамваят ще се отклони по друга линия, далеч от петимата работници. На нея обаче стои друг, нищо неподозиращ работник. Бихте ли дръпнали лоста, ако това ще доведе до една смърт вместо до пет?

Този въпрос е класически мисловен експеримент, известен като „Дилемата с трамвая“. Той е разработен от философа Филипа Фут през 1967 година и адаптиран от Джудит Джарвис Томпсън през 1985.

Дилемата ни позволява да премислим последиците от дадено действие и да преценим дали неговата морална стойност се определя единствено от резултата.

През годините тази задача се е доказала като изключително гъвкав инструмент за изучаване на моралната интуиция и е адаптиран към различни други сценарии като война, измъчване, аборт и евтаназия.

А сега се замислете върху втората вариация на дилемата. Представете си, че стоите на мост над трамвайната линия. Виждате препускащия към петимата работници трамвай, но наоколо няма лост, който да промени посоката на превозното средство.

До вас на моста обаче стои едър мъж. Уверени сте, че тялото му ще спре движещия се трамвай. Бихте ли го блъснали върху линията, жертвайки неговия живот, за да спасите петимата работници?

Резултатът от този сценарии е същият – един човек умира; петима живеят. Интересното е, че макар и много хора да биха дръпнали лоста, малцина са онези, които одобряват идеята да блъснат дебелия мъж върху от моста.

Томпсън и други философи ни предлагат още варианти на дилемата, които са също толкова увлекателни. Някои дори не включват трамваи.

Представете си, че сте лекар и имате петима пациенти, които се нуждаят от трансплантация, за да живеят. Двамата се нуждаят от по един бял дроб, други двама от по един бъбрек, а петият – от сърце. В съседното болнично отделение лежи мъж, който се възстановява от счупен крак. С изключение на фрактурата той е напълно здрав. Бихте ли го убили и взели органите му, за да спасите петимата нуждаещи се от трансплантация?

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Коментари