Аренд Хитце е специалист по изкуствения интелект и като такъв е оптимист по въпроса за това дали трябва да се страхуваме от машините. Той смята, че не е нужно да се плашим и нямаме особени основания за притеснения. Но ето от какво би се страхувал, ако реши, че се налага:

Страх от непредвиденото

В много сложни машини, като "Титаник", космическите совалки на НАСА  и ядрените електроцентрали (като тази в Чернобил) инженерите комбинират редица компоненти на различни нива. Дизайнерите може да знаят достатъчно добре как работи всеки отделен компонент, но най-вероятно не са наясно как биха функционирали всички компоненти заедно. Това означава, че много системи не могат да бъдат разбрани напълно и на теория могат да престанат да функционират по непредсказуеми начини.

Страх от злоупотреба

Скоро машините, които ще успеем да създадем, ще достигнат нивото на човешкия интелект. С всяко следващо поколение те успяват да се справят с грешките на предишното все по-добре. И това увеличава вероятността да се натъкнем на нежелани събития в симулациите, които да могат да бъдат елиминирани, преди да влязат в реалния свят. Но страхът от злоупотреба дори и с най-съвършените машини остава.  

Страх от погрешни социални приоритети

Може би един ден всички човешки дейности ще се извършват от роботи. В близкото бъдеще е възможно автоматизацията да изтласка всички ни извън сферата на роботизираните дейности. Но това може да направи хората, които са собственици на машините, по-богати, а всички останали – по-бедни и така да нанесе социални поражения. 

Източник: Science Alert