Детето е на 12 г. - майката в най-голям стрес

03 май 2018 г., 11:20
631

Снимка: Shutterstock

Въпреки популярното мнение, че първите години от живота на детето са най-стресови за майката, ново американско проучване сочи, че това не е така. 
За майката се оказват най-проблемни годините, в които детето предстои да влезе в гимназия. Доказаха го учени от университета на Аризона
Във възрастта между 10 и 12 години настъпват много промени. Тийнейджърите влизат в нова среда, опитват се да се утвърдят както и да се откъснат от влиянието на родителите си в чисто психологичен план.
“Грижите за най-малките действително са изтощителни. Но с влизането на детето в пубертета, предизвикателствата към родителите стават много повече“, обяснява проф. Синия Лутар, ръководител на проучването.
То обхванало над 2200 майки, които имат деца от кърмаческа до зряла възраст и проследили много аспекти от живота, самочувствието и взаимоотношенията с децата.
„Много майки не си дават сметка, че отделянето им от вече порасналото дете за тях е проблем, който им се отразява. Преходът се случва не, когато детето напусне родния дом, а когато психологически се отдели от нея. Това е психологическа метаморфоза както за майката, така и за тийнейджъра“, обяснява проф. Лутар.

Тя съветва майките да потърсят помощ и подкрепа от специалист, за да намалят стреса си. 
И предлага 2 стъпки.
Да се информират предварително за този момент, а не едва когато настъпи.
След това, когато детето влезе в гимназия до завършването ѝ, да търсят подкрепа и съдействие.

Вижте още на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари