Всеки си има своите хигиенни навици, които следва от ранна възраст. Може да се окаже обаче, че нещата, които правим ежедневно с тялото си, не само че не са полезни, но са и вредни.

Следните 8 навика е задължително да промените:

1. Да носите превръзка по цял ден.

Превръзката трябва да се сменя, защото задържа микроби във влажната среда. Най-много на 4 часа ежедневните превръзки трябва да се сменят, а ако става дума за менструална превръзка – на всеки 2 часа. Същото се отнася и за тампон. Ако ползвате менструални чашки, трябва да ги сменяте на 4 до 6 часа.

2. Да ползвате клечки за уши или остри предмети за почистване на ухото.

Не почиствайте ушите си с нищо по-малко от върха на пръста ви. Специалистите не препоръчват да почиствате ушите си и с клечки, защото могат да ви докарат някоя инфекция.

3. Не търкайте кожата си всеки ден с гъби и ексфолианти.

На всеки 6 седмици мъртвите клетки на кожата се заменят с нови. Не търкайте тялото си с гъба всеки ден, защото така вредите на кожата си. Използвайте гъба максимум 2 пъти седмично.

4. Да сменяте стелките на обувките си по-малко от веднъж годишно.

Специалистите препоръчват да сменяте стелките си на 6 до 12 месеца, но редовно. На първо място, старите стелки вече не помагат на ходилото ви. На второ място, започват да миришат и да развъждат бактерии. По същата причина не е препоръчително също да носите обувки без чорапи.