По традиция на 1 януари изваждаме тефтера и го пълним с обещания, които да осъществим през новата година. И пак по традиция голяма част от тези обещания и пожелания остават само във вид на думи върху хартията.

Затова ви предлагаме сега да направите нещо друго. Не обещавайте нищо, а просто опитайте през новата година да превърнете в навик тези 8 полезни умения. Те ще ви направят по-силни, по-спокойни и много по-щастливи. И неочаквано ще започнете да намирате много по-лесно решения там, където преди не сте откривали.

Полезни са не само за вас, а и за порасналите деца, които скоро ще се влеят в сериозния живот.

1. Бъдете независими

Като разчитате постоянно на друг да ви помогне, развивате усещане на едно неспирно разочарование. И все не сте доволни от стореното. А като сте независими, се чувствате стабилни и сигурни, защото познавате своите възможности.

Не се плашете от самотата, тя няма нищо общо с независимостта. Колкото и егоистично да ви звучи, научете се да обичате себе си повече от всеки друг.

2. Бъдете скептични

Не вярвайте на онзи, който твърди, че може да го направи по-добре. Анализирайте внимателно целите си и вярвайте, че ще успеете. А как го правят другите, не е ваш проблем.

3. Живейте в настоящето

Утре е все още далеч, а вчера е отдавна минало. Радвайте се на онова, което се случва сега. Научете се да спирате за миг и просто да съзерцавате красотата на света. Изключвайте компютъра и телефона по-често и живейте в настоящето.

4. Действайте

Едно е да планирате, а съвсем друго да направите първата, втората и следващите крачки. Ако все не намирате време или енергия да започнете, целта ви ще си остане само хартиена мечта. Колкото повече действате, толкова по-мотивирани ще се чувствате и ще имате желание да продължите. Но трябва веднъж да започнете.

5. Не смесвайте работата с личния живот

Не бива да крадете от времето си за работа, когато сте у дома. Важно е да направите така, че двете да не се смесват, защото иначе ще породят напрежение, което води до много умора и като цяло влияе негативно на личния ви живот.

Семейството, близките и приятелите са преди работата, когато става въпрос за свободно време. И никоя неотложна задача не бива да ги измества.

6. Инвестирайте в себе си

Сега е времето да придобиете ново умение, което може да ви помогне да се развиете в кариерно отношение. Още един език, съвършено нова специалност… всичко, което би било полезно за вас и ви доставя удоволствие, е добре дошло. Може да инвестирате и в хоби или умение, които ви носи наслада и за което отдавна мечтаете. Например да се научите да рисувате или карате зимни кънки.

7. Направете промяна

Не малка, а някаква смела, която да ви напомня всеки път, щом се погледнете в огледалото, за възможностите ви. Промените обикновено свързваме подсъзнателно с увереност и смелост. Така че вдигнете глава и бъдете смели.

Освото златно правило можете да прочетете на страницата на Новите родители