Когато сте влюбени, последното нещо, което искате да разберете, е, че човекът, за когото ви е грижа, не е този, за когото се представя. Понякога хората остават във връзки само защото искат нещо от вас. А това не е предпоставка за дългосрочни отношения.

Когато се грижите за някого и го обичате дълбоко, може да сте слепи за това, което наистина се случва. Някои признаци обаче са неоспорими…

1. Те са центърът на вселената.

Тези хора винаги доминират в разговора и не ви позволяват да кажете и дума. Ако най-накрая успеете да кажете нещо за себе си, те все пак ще ви прекъснат и ще обърнат разговора към себе си.

За по-доброто разбиране на динамиката на манипулативните взаимоотношения може да ви помогне Джордж С. Саймън "Манипулатор в овча кожа. Как да не станете жертва на неговите трикове". Тя е посветена на това как да разпознаваме манипулативното поведение и да се справяме ефективно с него.

2. Мили са само когато искат нещо.

През по-голямата част от времето се отнасят към вас с чувство за превъзходство. Но когато искат нещо от вас, те са готови да паднат на колене в опит да ви убедят да им дадете това, което искат. А щом получат желаното, ще се изкачат отново на пиедестала си.

3. Винаги намират причина да откажат помощ и подкрепа.

Винаги, когато имат нужда от вас и искат да им свършите някаква работа, те са откровено манипулативни. Щом обаче вие ги потърсите за помощ, ще направят всичко възможно, за да си намерят някакво оправдание защо не могат точно в този момент.  

4. Разменят обич срещу услуги или подаръци.

Те са стиснати за обич, ако нямате какво да им дадете. Всеки път, когато им предлагате някаква услуга или имате подарък за тях, те са насреща. Щом получат "стоката", веднага губят интерес към вас.

Ако в момента сте обект на емоционално насилие, книгата на Ланди Банкрофт "Защо го прави? Кой е насилник и как да му се противопоставим" ще ви помогне да разберете какво се случва и да се предпазите от емоционална експлоатация.

5. Често ви се налага да ги спасявате, като ги измъквате от лоши ситуации.

Ако нещо се обърка, ви се обаждат, за да поправите ситуацията. Те обаче никога няма да направят същото за вас.

Често дори не ви казват "благодаря". Просто смятат, че е ваша отговорност да ги спасявате.

6. Те имат право на това, което вие имате.

Ако имате нещо, което искат, те са убедени, че имат право да го получат. Изискват го на всяка цена и ако откажете, започват да манипулират.

Когато чувствате, че ви приемат за даденост, е особено важно да започнете да проявявате съчувствие към самите себе си. Книгата на Кристин Неф "Състрадание към себе си: доказаната сила на добротата към себе си" ще ви помогне да признаете своята стойност.

7. Те не се интересуват от чувствата ви.

Този тип хора изобщо не се интересуват от това как се чувствате или от какво се нуждаете. Всеки път, когато се опитате да поставите граници, те ги нарушават. Могат да бъдат много жестоки, когато нещата не се случват по техния начин.

Източник: cluber.com.ua