Понякога хората не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед…

Познаването на признаците, описани в тази статия, ще ви помогне да разпознаете хората, които само се преструват на добри и да избегнете разочарованието във връзките си.

1. Прекалени комплименти

Срещали ли сте някога някой, който ви обсипва с комплименти наляво и надясно? Разбира се, приятно е да получаваш похвала, но когато изглежда прекомерна или неадекватна, това може да е знак за скрити намерения. Хората, които се преструват на добри, често използват ласкателства, за да спечелят благоволение. Истинските комплименти обикновено са конкретни и вдъхновени, вместо да се разхвърлят като бонбони.

2. Манипулиране на разговори

Тези хора често насочват разговора така, че да се върти около тях. Ако разговорът им не върви, те бързо сменят темата с нещо, което ги интересува. Това манипулативно поведение има за цел да поддържа имиджа на „доброто момче“ чрез фино контролиране на взаимодействието.

3. Липса на емпатия

Емпатията – способността да разбира и споделя чувствата на другите – е важна за всяка здрава връзка. Въпреки това хората, които се преструват на любезни, често не го притежават. Тяхното манипулативно поведение е насочено към контрол, а не към истинска комуникация. Те могат да пренебрегнат чувствата ви или да не проявят съчувствие в трудни моменти.

4. Неуважение към границите

Зачитането на личните граници е ключов елемент от здравите взаимоотношения. Някои хора обаче често пренебрегват тези ограничения. Те могат да направят нежелани коментари за личния ви живот, да ви накарат да се чувствате неудобно или да ви принудят да правите неща, които не харесвате.

5. Недостъпност в трудни моменти

Един наистина приятен човек ще бъде до вас, когато имате нужда. Въпреки това хората които се правят на добри, често се провалят в това отношение. Те могат да бъдат приятелски настроени, когато им е удобно, но когато наистина имате нужда от подкрепа, те изведнъж стават недостъпни.