Манипулаторите са хора, които е по-добре да нямате в живота си. Ако си мислите, че можете да се справите с тях, да ги промените или да се освободите лесно от токсичното им влияние, значи не сте се сблъсквали с такъв човек.

Тези хора могат да ви влязат под кожата и да използват най-различни методи, по които да ви накарат да се чувствате зле. Един от най-ефикасните е обезценяването. Това е механизъм, чрез който подценявате и омаловажавате човека до себе си – не зачитате неговите постижения, не го хвалите никога, още по-малко му казвате, че се гордеете с него. Подценяването на нечии способности много често се дължи на собствената несигурност и чувство на малоценност.

Манипулаторите са хора с комплекси и ниско самочувствие.

Само ви се струва, че могат и знаят всичко, че егото им е до небето. В същността си са страхливци с дребни души, които изпитват чувства на ревност, завист, а те са саморазрушителни. В този смисъл манипулаторът може да страда дори повече от манипулирания.

А най-страшното за него е, когато обектът на неговите манипулации се освободи и поеме по свой път.

Тогава е възможно манипулаторът да прибегне до методи като подигравки, критики, обиди. Всичко това е израз на неговото безсилие да ви задържи. Независимо дали става дума за партньорство в интимен план, или за приятелство, подобни токсични отношения могат да разрушат психиката и самочувствието ви. Напълно имат способността да подкопаят увереността в собствените ви възможности.

Не позволявайте на подобни хора да подрежат крилата ви и да убият мечтите ви. Никога не губете вярата си, че можете.