Всичко приключи отдавна.

Продължили сте живота си. Срещате друг човек. И сте щастливи. Или пък си мислите, че сте поне докато не срещнете отново бившия си партньор.

Може би той просто се е разхожда по улицата. Или виждате усмивката му в някоя от публикациите му в социалните мрежи. Сърцето ви се свива. Възелът във вас се разплита. Спомените за миналото започват да ви заливат.

Но защо, дори след толкова години, този човек все още има такава власт над вас?

Разпадането на една връзка може да бъде много болезнено. Много хора го описват с клинични симптоми на психологическа травма: промени в настроението, сълзи, гняв, изтръпване, тревожност, паника, неистови и натрапчиви мисли и постоянни спомени за миналото.

Всички тези симптоми могат да се появят дори ако вие самите сте решили да прекъснете връзката и/или сте осъзнали, че партньорът ви не е подходящ за вас. При много хора това предизвиква чувство на неудовлетвореност, те искат да "продължат напред", но не могат да изхвърлят от главата си мислите за бившия. Те вече не го/я обичат, а често дори го/я мразят, но силата на чувствата ги обърква.

Какво се случва?

Историята на една жена...

Тя описва състоянието си по следния начин: "В крайна сметка го разлюбих и не исках повече да имам нищо общо с него. Толкова често се карахме. Виждах, че връзката ни не работи, но тогава защо не можех да спра да мисля за него? Наистина ли все още го обичам?".

Тя беше попаднала в капана на емоционалното мислене, характерно за хората, които току-що са прекъснали солидна връзка. Вярваше, че остатъчните чувства към бившия ѝ са доказателство, че все още го обича. Това беше смущаващо, защото жената осъзнаваше (съвсем логично), че тази връзка не е подходяща за нея. Тя не искала да се събере отново с бившия си, но й липсвало и дори копнеела за подновяване на силната им емоционална връзка. Тя не винаги ѝ носела щастие, но я карала да се чувства жива.

Ето защо напускането на токсична връзка в миналото може да бъде толкова трудно. Ние свързваме силните чувства със страстта, а страстта - с любовта. Но силните чувства са токсични сами по себе си. Те се привличат като магнит, като предизвикват силна зависимост. Освен това тези връзки ни карат да вярваме, че ще бъдат добри за нас. А това може да ни хвърли обратно в огъня.

Какво да направите?

Ако сте се свързали отново с бившия си, сърцето ви отново потъва и се чувствате така, сякаш сте на ръба, спрете прочетете следното.

1. Това не е любов

Знам, че ви се струва, че е любов. Възможно е да е било някога. Но не и сега. Сега това е просто шепа чувства, които се маскират добре под маската на любовта. Напомнете си, че това, което искате, не е да бъдете отново заедно с този човек, а да си върнете познатите чувства, които той е събудил у вас.

И не забравяйте, че силните чувства между вас и бившия ви не са любов. Те могат да доведат само до болка и страдание. Затова внимавайте какво изпитвате. Следвайте чувствата, само не забравяйте, че това НЕ е любов.

2. Този човек е станал ваш бивш по някаква причина

Припомнете си всички причини, поради които вече не сте заедно. Ако се постараете достатъчно, можете да съставите цял списък с прегрешенията на бившия ви и причините, поради които той не е добър за вас.

Дори ако е бил добър човек, но ви е напуснал, това говори много. Определено не искате мъж, който вече веднъж е изоставил любовта си.

3. Не се поддавайте на желанието си да намерите отговори

Със завръщането на старите чувства се появява поток от въпроси. Защо тогава не се получи? Защо ме напусна? Какво се обърка? Какво не беше наред с мен? Ако само знаех защо, може би щях да мога да се откажа от миналото.

Изкушението да възстановим връзката си, дори и само чрез кореспонденция, изглежда много примамливо. Може би искате да видите дали все още съществува някаква искра. Но не го правете. Няма да се почувствате по-добре, защото дори на най-приличния и приятелски настроен човек може да му е трудно да каже истината.

Кой знае, може дори да не знае каква е истината му тогава (нечестният човек веднага ще се съгласи да се срещнете, преследвайки собствените си цели). В крайна сметка ще се окажете с повече въпроси и още повече проблеми. Не се съгласявайте на това.

4. Обичайте човека, с когото сте сега (или го напуснете)

Върнете се към настоящето. Ако сте скъсали и сега се срещате с друг, съсредоточете се върху новия си партньор и върху това какво чувствате към него. Дайте му/ѝ най-добрата версия на себе си.

Ако не харесвате настоящия си партньор, не трябва да губите време, мислейки, че бившият ви ще ви даде всички отговори. Не вярвайте в твърдения от типа, че при някои двойки нещата се получават едва от втория опит, защото такива неща са възможни само на кино. Времето изтрива всички лоши неща от паметта ви и възвеличава добрите, така че трябва много да внимавате да не попаднете в този капан.

Повечето хора, които са се върнали при бившата си любов, вярват, че сега всичко ще бъде различно. Но точно както и в реалния живот, пътят назад рядко е ефективен начин да продължиш напред.

5. Тихата любов е любов, която не е скучна

Проблемът със силните романтични чувства е, че сме склонни да сравняваме тенденциозно всички следващи връзки. Така може да започнем да вярваме, че спокойната и премерена любов е скучна, липсва ѝ страст и че се задоволяваме с по-малко, отколкото всъщност заслужаваме. Това не е така.

Спокойната, премерена любов и страстта не са взаимно изключващи се. Ако ѝ дадете шанс, тя може да се окаже най-хубавата любовна история, която някога ви се е случвала.

Снимка: Владимир Федотов / cluber.com.ua