Сиренето е своеобразна суперхрана. То е особено полезно за вашето здраве, но заради комбинациите, в които се ползва (макарони със сирене, пица, чийзбургер), се слави с лоша репутация. Да, в прекомерни количества то може да има неблагоприятни полседици за здравето. Факт е обаче, че тялото ни се нуждае от умерено количество натрий, за да се чувства добре. С други думи - ако хапвате чисто сирене без излишни добавки, ще се възползвате от неговите предимства. Ключът е просто да не прекалявате. Ето защо foodpanda подбра основните причини да похапваме сирене със спокойна съвест.

Съдържа протеин

Обикновено богатата на протеини диета се счита за здравословен избор. Така че защо не вземете протеина си от някакво сирене, за да получите тази допълнителна хранителна полза?

Може да подобри холестерола

Има два вида, LDL и HDL. HDL е "добър", а LDL е "лош". Смята се, че наситените мазнини повишават LDL холестерола - лошо нещо. Някои проучвания обаче доказват, че сиренето може да е една от тлъстите храни, които нямат този ефект.

Може да предотврати сърдечни атаки

По-ниските рискове от холестерол, сърдечни заболявания и хипертония идват заедно с друг приказен ефект: Рискът от сърдечен удар също намалява. Проучванията показват, че умерената консумация на сирене понижава всичко това.

Може да помогне на вашето зрение

Морковите, боровинките и сладките картофи могат да помогнат за запазването на зрението ви. Изненадващо, това може и сиренето! Витамин А се съдържа само основно в гауда.

Може да помогне за засилване на имунитета

Лоша идея е да ядете млечни продукти, ако имате хрема, но ако се опитвате да предотвратите заболяване, може да се възползвате от хубава чиния със сирене. Както витамин В12, така и витамин А играят ключова роля за поддържането на имунната ви система.

Подсилва костите и зъбите

Не е мит, че колкото повече сирене хапвате, толкова по-здрави зъби и кости ще имате. Това се дължи на калция, който се съдържа, в особено големи количества в бялото сирене, което познаваме добре в България.