Ако се чувствате изтощени през повечето време, не сте сами. Според д-р Шилпи Агарвал, семеен лекар, сертифицирана в областта на интегративната и холистичната медицина, около половината от пациентките ѝ на възраст между 25 и 50 години докладват определена степен на умора.

Причините варират от дисбаланс на щитовидната жлеза, през депресия до твърде натоварен начин на живот, но важното е да се знае не е нужно да се чувствате непрестанно изтощени. Медицинското лечение и промените в начина на живот могат да ви помогнат да си възвърнете енергията и да се почувствате по-добре.

Нормално е да се чувствате отпаднали в напрегнатите периоди – тогава умората се дължи на обстоятелствата. Но ако тя продължава повече от две седмици, Агарвал препоръчва да се консултирате с личния си лекар.

Три често разпространени – и лечими – заболявания, които могат да водят до умора

1. Анемия

Близо 10 процента от пациентките на Агарвал страдат от анемия, най-често заради липса на желязо в храната или много тежък цикъл.

„Кръвта не доставя ефективно кислород, поради което получавате чувство на умора.“

Кръвните тестове ще ви покажат дали имате анемия. Лечението обикновено се състои в прием на повече желязо от храната или в хранителни добавки.

2. Хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза отговаря за регулиране на метаболизма и равнищата на енергия. Ако имате недостатъчно активна щитовидна жлеза, може да чувстате силна умора или да ви е по-студено от обичайното. Може да забележите и косопад или общо чувство на отпадналност.

Много хора мислят, че хипотиреоидизъм се развива само при по-възрастни хора, но Агарвал твърди, че има пациентки, при които това се случва на около 30-годишна възраст. Бременността може допълнително да натовари слабо функциониращата щитовна жлеза.

Затова поискайте от лекаря си да ви изпрати на преглед на щитовидната жлеза, особено ако в семейството ви има и други случаи на подобни заболявания. В повечето случаи лечението се състои в заместваща хормонална терапия. Трябва да регулирате дозата, така че да е подходяща за вас, но обикновено подобрението се усеща в първите две до четири седмици.

3. Депресия
Ако симптомите ви включват и проблеми с настроението, не пропускайте да споменете този момент и да поискате от личния си лекар да ви насочи към специалист в областта на психичното здраве, казва д-р Хийли Смит, преподавател по психиатрия в Медицинския колеж Уейл Корнел.

„Ако в допълнение към умората се чувствате в лошо настроение, потиснати, раздразнителни или напрегнати, може да страдате от депресия“ – казва Смит.

Други симптоми са безсъние или прекомерен сън, промени в апетита, загуба на интерес към дейности, които обичате, чувства на вина и понижено самочувствие, ниска мотивация, чувство, че всяко движение изисква усилие, или чувство на безпомощност и безнадеждност.