Отслабването би могло да е толкова лесно, ако отвсякъде не ни дебнеха калорийни бомби. В името на теглото и здравето си най-добре да правите в супермаркета широк завой около следните продукти с изненадващо голям брой калории:

1. Сокове. Нищо не може да се сравни с чаша прясно изцеден портокалов сок за закуска – стига да не беше толкова нездравословен! Защото всъщност плодовите сокове влизат в категорията на лимонадите. Не ни разбирайте погрешно: целият плод напълно оправдава съществуването си, защото съдържа баластни вещества, витамини и минерали. Но една ябълка засища значително повече от 100-те милилитра ябълков сок, които бихте получили от нея. Освен това в кората й има много хранителни вещества, които не преминават в сока. Купешките или домашно приготвените смутита с високо плодово съдържание също трябва да консумирате предпазливо, за да не претоварите черния си дроб с големи количества фруктоза. За предпочитане са зелените смутита с много зеленчуци и максимум една част плодове.

2. Растително мляко. Кравето мляко се състои от 5 % захар и според своята масленост съдържа между 45 и 65 калории на 100 милилитра. Един поглед върху опаковката може да ви помогне да избегнете калорийния капан, тъй като растителните алтернативи на млякото обикновено съдържат между 0 и 5 грама захар на 100 милилитра. Във всеки случай нито кравето, нито растителното мляко са нездравословни сами по себе си, тъй като са богати на калций, витамин В12 и белтъчини. Ето защо консултантите по храненето препоръчват млякото по-скоро като храна, вместо като чиста напитка. Желаещите да отслабнат обаче трябва да внимават, когато го смесват с кафе, понеже чрез добавените мляко и захар се увеличава броят на калориите.

3. Готови смеси от мюсли. Малко са готовите мюслита, които са приготвени с разумни съставки и почти без захар. Реалността в повечето супермаркети е различна. Така например уж здравословните шоколадови или гранулирани мюслита „с по-малко захар от всякога“ всъщност се състоят в до 50 на сто от чиста захар. Затова тук девизът гласи: най-добре собственоръчно приготвено! За щастие това не е проблем. Просто смесете голямо количество овесени ядки с ленено семе, елда и няколко ядки. Добавете за вкус малко малини или боровинки и вашето здравословно, засищащо и вкусно мюсли е готово. 

4. Ядки. Колко е трудно да се храним здравословно показва примерът с ядките. Защото орехите, бадемите, лешниците и & Co. всъщност са изключително питателни. Те не само са богати на белтъчини, баластни вещества и минерали, като цинк, желязо или магнезий, но и на есенциални омега-3 мастни киселини, от които може да се получи дефицит най-вече при веганския начин на хранене. Коварното в случая е, че здравословните мастни киселини имат извънредно висока калорийна плътност, поради което 100 грама ядки съдържат над 600 калории. Ако ви се иска да хапнете нещо, защото внезапно ви е налегнал глад, ядките винаги са по-добрият избор от шоколада, желираните бонбони или чипса. Много е важно обаче да не прекалявате с количеството им.

5. Алкохолни напитки. Повечето хора са наясно, че алкохолът е отрова за клетките, че уврежда органите и повишава риска от различни болести, като цироза или туберкулоза. Но желаещите да отслабнат често пропускат факта колко много калории всъщност съдържат спиртните напитки – включително чистите, а не само коктейлите с кола или оранжада. Със своите 7 калории на 1 грам алкохолът е почти толкова енергийно плътен колкото мазнините. Значително по-бедни на калории са безалкохолните алтернативи, които обаче въпреки това съдържат захар.  Например 100 милилитра червено вино имат средно 85 калории, а в безалкохолното вино – само 25.

6. Протеинови блокчета. Дали мюсли блокчета, плодови, фитнес или протеинови десертчета, тук става дума за силно преработени продукти, които съдържат много калории в компресирана форма. Ето защо са подходящи само за целта, за която са създадени: да снабдяват хора в екстремни условия – например планинско катерене или маратон -  с много енергия и хранителни вещества за кратко време. За спортистите любители, както и за похапване между другото в офиса тези на пръв поглед здравословни лакомства са крайно неподходящи, защото съдържат до 50 на сто захар. Освен това вкусът, консистенцията и трайността им са подобрени с различни подсладители и други изкуствени добавки.